Асът на руския тим Катюша Павел Кочетков спечели първия етап на 61-та Международна колоездачна обиколка на България от София до Троян. 23-годишният руснак демонстрира страхотен финален спринт по паветата на централния площад на Троян и изпревари хърватския национал Радослав Рогина от Лоборика Фаворит.
 
Кочетков спечели първите две премии – на Витиня и село Микре. Руснакът измина дистанцията от 161 километра за 3:40:35 часа и утре ще стартира с жълтата фланелка. Трети финишира младият холандец Петер Меркс от тима на Глобъл (Холандия). Колоездачът на Несебър Мартин Грашев остана четвърти. Той облече фланелката за катерачи.
 
По време на първия етап имаше три по-сериозни падания. Руснакът Николай Журкин и сърбинът Дер Жолт паднаха на грапавия асфалт, но се отърваха само с прорезни рани в бедрата. Англичанинът Джак Адамс с висока скорост се удари в мантинелата край пътя преди Ябланица. Вследствие на удара той счупи каската на главата си, която обаче го предпази от нараняване.
 
По програма за утре са предвидени два етапа. Сутринта колоездачите ще карат по маршрута Троян - Велико Търново, а следобед колоната ще потегли от Велико Търново и ще финишира в Шумен. Това ще бъде най-тежкия ден от Обиколката на България./БЛИЦ