Днес Русия получи шокиращата новина, че е със санкция от четири години за участие на големи международни състезания включително Олимпийски игри. Страната също така няма право да приема световни първенства във всички спортни дисциплини и няма право да кандидатства за домакинства, а Руската антидопингова агенция се прости с лиценза си.

В Русия веднага започнаха да мислят варианти, ако обжалването на наказанието не бъде успешно. Известният треньор по фигурно пързаляне Алексей Мишин прдложи страната да помисли за алтернатива на Олимпиадата и да направи отделно състезание. 

„Ако обжалването бъде отхвърлено, трябва да се мисли не какво се е случило, а какво предстои да се случи. Трябва да проведем собствено състезание, което да бъде алтернативно на Олимпиадата. Ако бях на мястото на спортните ръководители, щях да мисля как да създам обстановка, която в тези трудни времена да подкрепи нашия спорт. Виждам необходимост от провеждане на голям форум с привличането на всички групи от нашето общество, което има отношение към спорта. Русия е спортна страна, затова и форумът трябва да бъде максимално широк”, сподели Мишин.

Припомняме, че Русия не бе допусната до Зимната Олимпиада в Пьонгчанг през 2018 година и в страната бяха проведени алтернативни зимни игри.