Кампанията за набиране на средства за защитата на тримата български национали по плуване, които дадоха положителни допинг проби - Светлозар Николов, Благой Панайотов и Здравко Баблаков, продължава.

Инициативата бе подета от родители на плувци, а сега от канадския град Торонто пристигна голямо дарение от 7500 лева именно за процедурното производство около изясняване на ситуацията как е попаднало веществото станозолол в организмите на трите момчета, както и за различни правни действия, които спортистите са предприели и възнамеряват да предприемат.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Сумата е от трима дарители, съобщи bgswim.com. Те са бивши състезатели по плуване. Най-голяма част от парите – 6000 лева идва от българин с канадски паспорт, който живее в Торонто и е пожелал анонимност. Другите двама дарители са Константин Данаилов, дарил 1000 лева и Никола Спиров, добавил 500 лева. Единственото им желание е средствата да бъдат изразходвани за осигуряване на възможно най-добрата правна защита на тримата плувци, както и за провеждане на експертизи, ако такива се налагат.

Междувременно заради болест на национала Йосиф Миладинов няма го видим в конкуренция с друг от асовете ни в бътерфлая Антъни Иванов на предстоящото държавно отборно първенство по плуване. Миладинов е изкарал гнойна ангина и едва преди ден поднови тренировки. В състезанията на столичния басейн „Диана“ обаче ще участва Иванов, който в началото на седмицата се прибра в България. Студентът в университета „Вирджиния Тек“ в САЩ ще плува за новия си клуб „Черно море“ с треньор – баща си Антон Иванов.

Антъни тръгна към родината веднага след като спечели бронз на 200 ярда бътерфлай в националния университетски шампионат на Щатите в Грийнсбъро, Северна Каролина, а на летището в София го посрещна цялото му семейство. У нас националът ще продължи подготовката си за европейското първенство по плуване в Будапеща през май. След скандала с положителните допинг проби на Николов, Панайотов и Баблаков, Иванов обаче се закани, че повече няма да участва в лагерите на националния отбор докато настоящият треньорски щаб не подаде оставки.