Агресорът от Софийския маратон Боян Вачев, който в неделя изблъска класната сръбска атлетка Оливера Йевтич и я извади от надпреварата на 10 километра, е задържан за 24 часа в Първо районно управление на МВР. Това потвърди пред БЛИЦ организаторът на голямото събитие Даниел Дуков. 

"За момента обаче нямам информация какво е обяснил пред разследващите. Всички искаме да разберем защо направи това нещо. Много съжаляваме за случилото се. Оливера Йевтич също съжалява. Недоумяваме защо се стигна до това избутване и искаме да разберем причината", коментира Дуков и добави, че е в постоянен контакт с Йевтич (б.р. - участничка на пет Олимпиади) - "Вече е добре, а днес е направила първата си тренировка след инцидента."

Дуков добави, че организаторите са предоставили на разследващите кадри от случката на площад "Княз Александър Батенберг". Боян Вачев, който е от "Люлин", първоначално не е отговарял на телефонните обаждания на служителите на реда, а часове по-късно те го открили.  

Агресорът не е познат в бегаческите среди. "Не сме го виждали на други наши стартове", каза още Дуков.

На Боян Вачев вероятно ще бъде повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда и хулиганство.

Преди часове той проговори за инцидента, изпращайки писмо до медиите. Вачев твърди, че избутването на Йевтич не е било умишлено и не е имал користни цели, въпреки че от кадрите ясно личи, че именно сръбкинята е мишената му. 

Директорът на Софийския маратон Дани Дуков също е впечатлен от постигнатите рекорди. С много суперлативи и голяма статия на водещата си страница, сайтът на Световната атлетическа асоциация отразява събитието в българската столица. Под заглавие „Хапилина и Сбаи счупиха рекордите на трасето в София“ е описано подробно случилото се по улиците и булевардите на българската столица.

"Виктория Хапилина и Юсеф Сбаи стъпиха на върха в маратона в София в неделя, спечелвайки състезанието от веригата на световната атлетика с бронзов етикет с подобрени рекорди на трасето - съответно 2.27:57 ч. и 2.13:03 ч.", пишат авторите, след което изключително подробно обрисуват борбата и при жените, и при мъжете в столицата на България.

Специално внимание е отделено на финала с двамата завършили ръка за ръка мароканци. "Състезанието при мъжете беше още по-оспорвано, тъй като мароканският тандем Юсеф Сбаи и Радуан Нуини финишира с равно време, но измервателната уредба отсъди победата с една стотна от секундата на Сбаи. Двамата „отвориха“ огромна разлика пред останалите в последните 10 километра, а резултатът им е рекорд на трасето, което от миналата година е ново за маратона на София. Холандецът Мохамед Али завърши трети за 2.16:21 ч., кениецът Дънкан Коеч зае четвъртото място, изпреварвайки с 40 секунди Владислав Прамау от Беларус. Друг кениец – Джонатан Майо, който пристигна с най-добър личен рекорд в София, но се състезаваше за първи път от пет години - сега остана шести с 2.22:32 ч.", завършва информацията си от България сайтът на световната атлетика www.wordathletics.org. 
 

НАМЕРЕН! БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ! Моля споделяйте! Безпрецедентен случай на агресия на спортно събитие от страна на един...

Публикувахте от Iana Karra в Неделя, 11 октомври 2020 г.