Севдалин Маринов бе набеден за виновник за последния скандал в българските щанги. В началото на ноември националният ни отбор беше изхвърлен от участие на световното първенство във Франция заради липса на подадени документи за допинг проверка до Международната федерация по щанги. На Маринов като отговорник за международната дейност му посочиха вратата.
Севдалин е роден в Асеновград през 1968 година. Петкратен европейски и три пъти световен шампион по вдигане на тежести. През 1988 г. в Сеул Маринов става най-младият олимпийски шампион в своя спорт. Печели титлата в категория 52 кг. Носител е на 9 олимпийски рекорда и 6 световни. През 1991 г. се преселва в Австралия. Дълги години беше треньор по вдигане на тежести на щата Виктория и младши национален наставник на мъжете и жените в страната. Замесен е в два допинг-скандала, през 1995 година като състезател и през 2003 година като треньор. Печели делото по втория случай в Международния арбитражен съд в Лозана. Ето какво разкри Маринов в първото си голямо интервю пред вестник “ШОУ”:
 
-Г-н Маринов, защо бяхте уволнен от федерацията по щанги?
-С една дума ще го кажа, бях им неудобен. Аз знам повече от тях, мога повече от тях и се трудя повече от тях. Във федерацията явно не им трябва такъв човек като мен и решиха да ме изхвърлят.

-Кого визирате точно, на кого сте неудобен?
-На президента Неделчо Колев и главния секретар Борислав Гидиков. Когато започнахме да работим заедно, имах надежда, че
 
ще върнем
старата слава
 
на българските щанги. Аз и Гидиков отидохме при шефа на световната федерация Тамаш Аян, получихме одобрение от него да развиваме дейност и да пооправим нещата след редицата скандали. Отидохме с имената си, с биографиите си на олимпийски шампиони. Легитимирахме федерацията на Гидиков и само няколко месеца по-късно той ме уволни.

-Кой не си свърши работата в скандала с документите, които трябваше да бъдат пратени до Международната федерация?
-Вижте, аз съм чист пред съвестта си. Ще ви разкажа всичко подробно. Отдавна знаехме, че трябва да бъдат пратени въпросните документи. В началото, още през лятото, започнах да търся Гидиков. Казах му: “Дай ми имената на участниците, за да ги пратя на Международната федерация”. Насреща – никакъв отговор. Така няколко пъти. По едно време дори не ми отговаряше на телефонните обаждания. Два месеца преди световното първенство от Франция ми се обадиха да ми кажат да запазим стаи в хотелите, тъй като намаляват. Тогава изпратих писмо до Гидиков, в което го уведомих за написаното от Франция и отдолу му напомних: “И пак те моля да ми дадеш списък с имената на участниците”. Отново нищо. Остана един месец до Световното, пуснах второ писмо до генералния секретар, пак не получих отговор. Няколко дни преди състезанието влизам в залата при жените, които бяха на лагер в Асеновград, и те увесили носове. Викат ми: “Ние няма да участваме във Франция.” Усетих накъде отива работата и им казах: “Така, както е тръгнало, май никой няма да участва.” Така и стана.

-Вие не можехте ли като отговорник по международната дейност да изпратите списъка с участниците на Международната федерация. Защо трябваше да чакате писмо от генералния секретар Гидиков или президента Неделчо Колев?
-Тези хора не знаят с какво се занимават, те не са наясно с устава и с функциите си. Един генерален секретар трябва да изпълнява много повече от това, което може да му побере главата на тоя Гидиков. Аз нямам правомощията да пратя сам списъка. Не мога да си измисля сам имената на състезателите. В него се изписват имената на участниците и на всеки един от тях пълната програма. От 6:00 до 23:00 часа всеки ден.
 
Къде тренира,
какво яде, къде
яде, какво пие,
 
абсолютно всичко. Това се прави в случай, че от Антидопинговата централа решат да извършат проверка.

-Какви бяха мотивите за уволнението ви?
-Събраха се шефовете на Управителния съвет и ме уволниха. Дори не ме поканиха да се защитя – устно или писмено. Аз дори не бях член на УС, а изпълнявах длъжността отговорник за международната дейност. На мен обаче ми е ясна работата, в ръководството на Управителния съвет са само хора на Неделчо Колев. Едни некадърници, които въобще не разбират от този спорт, а го управляват. Получих протокола от заседанието, на което бях уволнен, с триста кандърми, тъй като първоначално Неделчо Колев не искаше да ми го дава. Пишеше, че ме уволняват заради длъжностната ми или работната характеристика. Абсурдът е, че такава нямам и не съм представял във федерацията. Аз трудов договор даже нямах, работих на граждански. На втората страница от протокола пише, че съм уволнен по друга точка от устава. Виждате за какви идиотщини говорим.

-Шефовете на федерацията бяха привикани от министър Свилен Нейков.
-Чакайте, ще ви кажа и там какво се случи. Разбрахме се да се видим във въпросния ден с Неделчо Колев и Гидиков около 10:00 или 11:00 часа, не помня вече, за да говорим по казуса. Отивам във федерацията и те избързали, за да отидат при Нейков. Без мен, за да не съм им пречка, разбира се. Отивам в министерството и помолих да вляза, но министърът каза: “Чакай, след малко”. Влязох при него и той ми вика: “И какво правим сега?” Аз му отговорих: “Нали търсим виновници”. Казах му право в очите: “Знам, че ме наклепаха пред тебе, но ето ти документите. Всичко си пише черно на бяло. Колко пъти съм предупреждавал Гидиков, че трябва да изпратим задължителните списъци на Международната федерация, всичко го има”. Приключихме срещата, а след това Нейков излезе и хвърли най-големите хвалебствия на федерацията. Каза как Неделчо Колев работи добре, как всичко във федерацията е о`кей, но има хора, които трябва да понесат отговорност. И това бях аз. Скроиха ми курвенски номер, защото преди това, като се виждахме, Гидиков постоянно викаше:
 
“Да, да, аз
съм виновен”
 
Да де, той е виновен, ама не пое вината и ме изкараха мен набеден. Той и Неделчо Колев още от Франция разправяше, че като се прибере, ще си подаде оставката и поема отговорността. И като се върна, започна да увърта и да се прави на интересен.

-Защо Неделчо Колев обвини Коджабашев и ръководството на старата федерация за скандала?
-Ето, пак стигаме до тяхната некомпетентност. За тези списъци се знаеше, когато поехме управлението. Те обаче сгафиха и тръгнаха да обвиняват Коджабашев, който няма абсолютно никаква вина. Чудеха се кой да изкарат виновен. Първо беше той, след това обвиниха Азербайджан, че организирали заговор срещу нас, и кучето на съседа им беше виновно. После се усетиха, че сами са си виновни и ме уволниха мен.

-Вярно ли е, че сте поискали повишение на заплатата, а от федерацията са ви отказали и след това вие тактично сте забравил да пуснете списъците?
-Това са пълни глупости и лъжи. Казах ви, че аз не мога сам да си измисля имената на участниците на Световното във Франция, за да го пратя на Международната федерация. Ще ви кажа, че Неделчо Колев и Гидиков започнаха да работят против мен още преди няколко месеца. Пристигна писмо от Англия, че ще получим три комплекта щанги. Препратих писмото на Борислав Гидиков, за да се подпише и да го подпечата, тъй като аз нямам право нито на подпис, нито на печат. След това трябваше да върна писмото до Англия и да получим щангите. Той обаче се направи на разсеян и не ми върна писмото и не взехме нищо. Няколко дни след това идва президентът Неделчо Колев и ми вика: “Севдалине, имаш черна точка заради щангите от Англия.”

-Допускате ли, че уволнението ви е продиктувано от министър Свилен Нейков?
-Факт е, че ме отстраниха след срещата на министъра и шефовете на федерацията. Аз знам защо той ги хвали без да заслужават.
 
Страх го е да
не избухнат
нови скандали
 
и така да се компрометира работата му на министър. За него е добре федерацията да работи и да не се шуми около нея, достатъчно скандали имаше напоследък. Даже след разправията ми се обади съветникът на министър Нейков да ме пита какви документи съм разнасял насам-натам. Ставаше дума за документите, с които доказвам, че няколко пъти съм подканял Гидиков да изпратим списъците. Отговорих му, че това е истината.

-Да не би уволнението ви да е свързано с онзи скандал от времето ви в Австралия, когато ви съдиха за търговия със забранени стимуланти?
-Не, не, аз това дело го спечелих още преди години в Лозана. Знаете, че през 2003 година ме забъркаха в скандал. По това време бях треньор на националния отбор на Австралия. Бяхме на турнир в Канада и по това време полицията задържала известен състезател, в когото намерили някакви забранени вещества. Върнах се в Австралия и отидох в полицията, за да питам дали имат нещо срещу мен. Те ми отговориха: “Не, нямаме нищо”.

-Тогава откъде намесиха името ви, изкараха ви, че едва ли не сте дистрибутор на забранени стимуланти?
-Местната австралийска антидопингова федерация започна разследване. Мислеха, че познавайки въпросния състезател, съм знаел с какво се занимава и съм прикривал нелегалната му дейност. Имаше две дела, които спечелих без никаква трудност. Съдът в Лозана се произнесе в моя полза.

-Изключиха ви от организационния комитет на Олимпиадата в Лондон догодина. Заради скандала от Австралия ли се случи?
-Щях да бъда технически секретар на състезанията по вдигане на тежести по време на олимпийските игри. Работата ми щеше да включва обучение на около 200 души, т.е. цялата работа по организацията щеше да бъде поверена на мен. От Англия обаче ми съобщиха, че няма да получа поста,
 
тъй като съм бил
наказван заради
употреба на допинг
 
Тук не става въпрос за случая като треньор в Австралия, а за допинг-скандала от 1995 година като състезател. Според хартата на Олимпийското движение човек, който е бил наказван за подобно нещо, няма право да бъде част от Игрите.
 
-Говори се, че българин е подшушнал, че сте замесен в такъв случай и англичаните са ви отрязали.
-Не мога да кажа, всеки човек, включително и аз, има неприятели. Знам само официалното решение на домакините. Те стигнали до подробната информация за мен, след като разровили досието на някакъв англичанин, пак кандидат за пост по организационна дейност. Оказало се, че и той като мен е бил санкциониран. И от там и аз “изгорях”.
 
-Ще съдите ли българската федерацията, ще търсите ли финансови компенсации?
-Няма смисъл, не виждам какво мога да спечеля. Ще завърша обучението си в НСА,  мисля да запиша и спортен мениджмънт. Дано един ден дипломите ми послужат.

-Ще се върнете ли в Австралия, все пак там е вторият ви дом?
-Лесно мога да си намеря работа там, но лошото е, че от доста години треньорите в областта на вдигането на тежести работят без пари. Аз затова и напуснах и реших да се върна в България.
СТЕФАН РАЛЧЕВ