Новината за смъртта на треньора на ХХ век на България - Иван Абаджиев, предизвика вълна от съпричастност в социалните мрежи. Под ръководството на Папата на щангите българският отбор по вдигане на тежести през годините спечели 12 олимпийски титли и повече от 100 медала от световни и европейски първенства. 

Както вече стана ясно, преди часове първи за кончината на легендарния треньор съобщи световният шампион в три категории Златан Ванев. 

"Вечна ти памет, Старши", написа рано тази сутрин Златан в социалните мрежи.

Всички тъгуваме по загубата на Абаджиев.

И други от шампионите му изказаха съболезнования. 

Откритият от Папата на щангите Халил Мутлу, който три олимпийски титли, написа от съседна Турция: "Безкрайни благодарности, за това, което дадохте на световния спорт - вдигане на тежести. Винаги ще си спомняме за вас с много уважение. Почивайте в мир". 

 

Титанът от кърджалийския регион пише последното изречение на страницата си във "Фейсбук" на български език. Джобният шампион винаги е обичал Старшията и през годините го е защитавал от всички обвинения за допинг.

В Канада също тъгуват по загубата на великия ни треньор. 

"Почивай в мир, Старши! Поклон доземи за един великан в спорта!", скърби за много близкия си човек олимпийският медалист Александър Върбанов, който е и трикратен световен и трикратен европейски шампион. Само преди дни той говори за Абаджиев в интервюто, което даде за БЛИЦ от Канада.

"Почивайте в мир, господин Абаджиев. Завинаги ще останете най-добрият. Посвещавам утрешното си състезание на вас, учителю", написа синът на Върбанов - младата сензация Николай Александров Върбанов, който жъне големи успехи в Канада. 17-годишният талант неслучайно е сочен за нов олимпийски шампион. Ники също като баща си е бил под крилото на Иван Абаджиев. Легендарният треньор е тренирал младока и му е давал ценни съвети още докато е бил дете. Папата на щангите дори е гостувал на семейство Върбанови в Канада. 

Родните щангисти и техни последователи от всички континенти скърбят за великия треньор.

Екипът на БЛИЦ поднася съболезнования на семейството и близките на Иван Абаджиев!