Най-силните атлети на България в средните и дълги бягания отново ще застанат на старт в петото издание на „София Екиден Маратон“. Щафетното състезание ще се проведе на 6 септември от 9:00 часа пред стадион „Васил Левски“. 

Надпреварата е за отбори от по шестима души, които ще изминат класическата дистанция от 42.195 км. Бегачите ще бъдат разпределени на шест поста (5 км+10 км+5км+10км+5км+7.195 км = 42.195км.) Събитието се провежда в чест на националния празник – Съединението на Княжество България и Източна Румелия, за което символизира и щафетното бягане.

Трасето е със старт-финал пред стадион „Васил Левски“, а атлетите ще бягат из централните улици на столицата. 

Щафетните маратони са изключително емоционални и са едни от най-популярните състезания в света на леката атлетика. В различни страни тези бягания имат различно име, но организаторите на българската надпревара предпочитат класическото „Екиден“ – в знак на уважение към японската традиция. Събитието ще се проведе под патронажа на Японския посланик в Република България. За първи път щафетен маратон се провежда именно в Япония. 

В четирите издание на състезание в България са участвали всички най-добри български бегачи като Митко Ценов, Йоло Николов, Иво Балабанов, както и медалисти от световни първенства и олимпийски игри в различни спортове. 

Освен професионални спортисти в състезанието могат да се запишат и любители. Така всеки може да премери сили или да бъде в един отбор с част от най-силните спортисти на България. 

Отборите могат да бъдат изцяло мъжки, женски или смесени. Записването продължава в сайта на състезанието – www.sofiaekidenmarathon.com .