Президентът на родната федерация по вдигане на тежести Антон Коджабашев разпространи скандално писмо, с което остро напада Свилен Нейков. Трикратният световен шампион разкрива за злоупотреби със служебно положение от страна на министъра на физическото възпитание и спорта.

БЛИЦ публикува писмото на Коджабашев без редакторска намеса:

Как един министър унищожи най-славния български спорт Вдигане на тежести и лишава България от шампиони и гордост

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Обръщаме се към Вас с надеждата, че ще дадете трибуна на истината за случващото се в един от емблематичните за България спортове - вдигане на тежести и срамната роля на министър Свилен Нейков за неговото унищожаване.

Само няколко месеца след като встъпи в длъжност министър, дотогаващният треньор Нейков започна целенасочена атака срещу БФВТ. Стигна се до отнемане на лиценза, като в същото време Нейков правеше всичко възможно да организира вътрешен преврат във федерацията. След като се убеди, че това е невъзможно, започна да търси удобни послушковци, които да създадат нова федерация, която той да лицензира. Така се появиха една, две и накрая три нови федерации, които бяха незаконно учредени. Третата от тях начело с Неделчо Колев, която официално бе получила предварително неговата благословия, се снабди с лиценз само за около 20 дни от създаването си, което е безпрецедентен случай досега. Министърът си позволи подобно своеволие, въпреки, че към момента на получаване на лиценза срещу нея имаше три висящи дела пред ВАС и СГС и независимо, че административните актове за нейното вписване и лицензиране по силата на закона не бяха влезли в сила, поради обжалването им.

Новият министър, пряко разпоредбите на закона, започна нелегално финансиране на марионетната си федерация.

С ясното съзнание, че харчи държавни средства без всякакво основание. В същото време ние бяхме санкционирани от Нейков за това, че платихме глоба, без която България щеше да бъде извън щангите за цели фатални 4 години. Както и нямаше сега да има единствените двама олимпийски шампиони от първите младежки олимпийски игри в Сингапур, август 2010 г.

В интернет излезе информация, че Свилен и Румяна Нейкови са получили два автомобила закупени с пари от бюджета на федерацията по гребане. Тойота и Мерседес. Информацията за това е изнесена в интернет за първи път още 2008-2009г. Колите са получени лично от семейсво Нейкови и са заплатени с пари от бюджета на федерация, на която той бе национален треньор. Последствия за това и досега няма. Инспекторатът на МФВС, който е подчинен на Свилен Нейков мълчи по въпроса. За разлика от нашата федерация, за която той разпореди целенасочена едномесечна проверка от инспектората заради платената от нас глоба на МФВТ, след като на всички бе ясно, че друг избор нямахме и че по този начин спасяваме един от най-успешните български спортове. Излиза, че харченето на пари от бюджета на федерацията, когато е в лична полза според Нейков е нормално, а харченето им за да го има нашия спорт подлежи на най-тежки санкции и преследване. Отправихме официално запитване за тези автомобили до министър Нейков по реда на Закона за достъп да обществена информация и той отказа да отговори. За мен отказа му да отговори на този неудобен въпрос означава, че признава тези факти. И тъй като той няма да си направи сам проверка, или да си отнеме лиценза, нито инспекторатът ще направи проверка на началника си, сезираме да я направи прокуратурата.

Остава открит въпросът – Защо Свилен Нейков си създаде „собствена" алтернативна федерация по вдигане на тежести?

Кои хора я ръководят? В журналистичско разследване, публикувано неотдавна в пресата и интернет, бяха изнесени данни за пласиране на анаболни стероиди от Колев.

Истина е, че като член на УС на оригиналната БФВТ, унищожена от Свилен Нейков, Неделчо Колев отговаряше за възстановяването на състезателите от националните отбори. Това съвпада с публично обявената преди година, на всеослушание, по време на републиканско първенство, инфармация от треньора Христо Боев, че е закупил от Неделчо Колев препарат, с който хванаха сина му Пламен Боев и го лишиха от състезателни права за 4 години!

Генерален секретар на „Нейковата" федерация е Борислав Гидиков, който приключи кариерата си на състезател след положителна допинг проба и наказание за 2 години. Същият присвои лек автомобил собственост на МФВТ, за което внесохме преписка в прокуратурата. Въпреки това, министър Нейков вместо адекватна реакция на стопанин на държавната собственост, го прие като свой доверен човек. За същия е известно, че трайно злоупотребява с наркотици. За да бъдем категорични, най-добре един тест би показал истината. Тревожно, е, че той присъства на всички лагери където има и непълнолетни спортисти.

За старши треньор на мъжкия национален отбор е назначен Иван Иванов с положителна допинг проба от Атланта 2000г.

За старши треньор на женския национален отбор е назначена Кристиана Колева, която бе отстранена преждевременно от поста треньор на Албанската федерация за допинг нарушения по искане на тогавашния президент на БФВТ Андон Николов.

Нужно е да се знае, че Президентът Колев и Секретаря Гидиков никога не са имали свои клубове по щанги и не са създали никога, НИТО ЕДИН СПОРТИСТ В КАРИЕРАТА СИ!

Това представлява ползващата се с протекциите на министър Нейков федерация. На такива удобни на властта хора е поверено възпитанието на национални ни спортисти, някои от които са още ученици. Финасирането на тяхната дейност продължава незаконно и до момента. Парите, които Нейков им дава, служат за натиск срещу клубовете да се присъединят към частната му федерация. Дават се пари само приближените до Колев. Най-малко 10 клуба през миналата година не са осъществявали никаква спортна дейност, не са картотекирали състезатели и следователно нямат никакво основание да бъдат финасирани според Наредбата за получаване на средства от спотртния тотализатор. В същото време клубове, които са имали дейност, изпълнили са законовите изисквания и имат всички права, основание и нужди да получат заработените от тях средсва, не се финансирани, защото отказват да се прехвърлят към разколническата федерация. Т.е. държавни пари се предоставят на неправоимащи и се ощетяват правоимащи.

Беззаконието, облечно с държавна власт, може да бъде наречено само с една единствена дума и тя е корупция.

Арогантността и безобразията не свършват дотук. Г-н Неделчо Колев е разпратил писмо до всички спортни училища в България, като предупреждава, че само учениците от членуващите в неговата федерация клубове могат да извършват спортно-състезателна дейност - Писмо № 22/29.VІІІ.2011г. От това произтича натиск от директорите към треньорите и учениците, като се поставят ултимативни условия, че тяхното обучение ще продължи само ако членуват във федерацията на Н. Колев! Такива случаите има в Пловдив, Сливен, Добрич и др. Особено драстичен е случаят в Сливен. Треньорите от тези градове ми се обаждат и с мъка ми казват, че заради децата нямат друг избор, освен да приемат рекета и да подадат молба за членство в „министерската" федерация. За целта им е изпратен пакет с документи включващ предварително нотариално заверена декларация, че се отказват от членството си в славната 64 годишна БФВТ, донесла най-големите спортни успехи и слава в историята на България. От няколко седмици тотално се потъпква правото на сдружаване и членство в предпочитана обществена организация. Това е и открита дискриминация препястваща правото на свободен избор и обучение на български деца в държавни училища. И това става в 2011г. в държава челенка на ЕС и пред очите на компетентните държавни институции.

Безпрецедентната злоупотреба с власт се извършва с благословията лично на държавния министър Свилен Нейков, неговия заместник Лазар Каменов, главен секретар Любо Василев и директора на спортната дирекция Асен Марков.

Няма как, да не си зададем въпроса, какво прави правителството при това дръзко посегателство върху основното право на образование и професионална квалификация на младото поколение? Какво отношение се взема, спрямо страшното умишлено унищожаване на един прочут и традиционен български спорт, издигнал авторитета на нацията ни по целия свят!? Какво да кажат родителите на тези деца, които са избрали да се развиват като спортисти по вдигане на тежести и плащат данъци, с надеждата за качествено обучение. Тези деца не получават елементарна финансова помощ за усилията, които полагат за обучение и тренировка, като ученици от спортно училище, ако не изпълнят директивата да попълнят редовете на регистрираната и лицензирана от новия министър и неговите приятели федерацийка. Как би могло да бъде квалифицирано всичко това и къде са институциите, които са отговорни да защитават правата на децата, министерството на образованието и т.н.? Най-мекото определение е показна дискриминация, за която виновните трябва да понесат цялата отговорност според закона.

Примерите на целенасочени действия на министъра за разгром на нашата федерация през тези вече 2 години са още много.

Свилен Нейков извърши открита гавра с българските щанги, като отне легендарната ни зала на Диана и конфискува цялото имущество на БФВТ намиращо се там. Щанги и оборудване, голяма част от което подарено от Международната федерация по вдигане на тежести. Там израснаха десетки шампиони донесли историческа слава за България.

Сега там се разполага един неолимпийски спорт, но любим на министъра и един негов приятел – депутат.

През юли 2010г. се проведе световно първенство за младежи в София с участието на 51 държави и 500 състезатели. Без нито един лев подкрепа от Министерството за физическото възпитание и спорта /МФВС/. Тази държавна, антинационална политика саботира представянето на български участници! Въпреки явното желание да се провалим, ние се справихме достойно и получихме признание и почетна грамота от Международната Федерация по Вдигане на тежести /МФВТ/. Министър Нейков дори не присъства на откриването, макар че предишния ден държа в реч пред конгреса на МФВТ. Това е документирано. Ние показахме, че въпреки абдикацията на МФВС, може да се проведе успешно такъв световен форум и да се представи достойто държавата. Друг е въпросът, как се отрази това поведение на министъра на авторитета на България в международния спорт.

Но този случай обаче поставя остро въпроса, колко милиона държавни пари похарчи Свилен Нейков за провеждане на световното първенство по гребане в Пловдив през 2011г.? И колко държавни пари пахарчи той, за провеждането международни първенства по какви ли не други спортове? Знае ли българският народ, че именно този негов служител-министър в момента дългосрочно вкарва в гроба спорта, който беше основание за гордост на поколения и поколения българи.

За съжаление на „правовата" ни държава досега всичките ни сигнали и жалби до българските институции останаха глас в пустиня. Затова започваме всички необходими действия пред Европейските и международни институции, чрез Адвокатска кантора „Пенчев".

Подготвяме жалби комплектовани с документи до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Европейската комисия и ще изпратим петиция до Европейския парламент за безпрецедентното нарушаване на основни човешки права, дискриминация и корупция, извършвани от министър Нейков.

Подготвяме остър сигнал до Върховния комисар по правата на човека към ООН за извършване на проверка за нарушаване правата на детето.

Това са само част фактите показващи действията на министър Св.Нейков за унищожаване на една 64 годишна славна федерация. Те са пример за показно погазване на закона и незачитане на всякакви законни права и разпоредби. Най-драстично е посегателството върху учениците от спортните училища. Да се поставят под условие правото на образование и квалификация на децата в държавни училища от принудителното членство в нечия организация и това да става политика на директори на тези училища е ужасяваща реалност. Всичко може да бъде доказано.

Надяваме се, че българската журналистика ще изиграе ролята си на обществен коректив, за това което се случи през последните 3 години в българските щанги и за ролята на Свилен Нейков в този жалък театър.

При проявен интерес, можем да предоставим телефоните на бивши национални състезатели и треньори, за да отговорят на ваши въпроси. Самият аз съм на разположение за коментари по темата.

Антон Коджабашев:
Трикратен световен и четирикратен европейски шампион, първи вицепрезидент на Европейската федерация по вдигане на тежести. Председател на БФВТ.