Скандалният случай с казахстанските биатлонисти, който беше световна сензация в края на 2017 година, е на път да завърши с още по-шокиращ финал.

Деветима от спортистите бяха със спрени права заради съмнения за употреба, притежание и разпространяване на допинг. Сега шестима от тях ще се окажат възстановени в спорта, а причината е липса на убедителни доказателства.

Това повдига съмнения относно показната акция, проведена от австрийските власти в лагера на казахстанския отбор преди световното първенство по биатлон през 2017 г. След това австрийските и италианските власти повдигнаха обвинения.

Шестимата биатлонисти бяха част от олимпийския отбор за Пьонгчанг 2018, но нито един от тях не спечели медал на Олимпиадата.

Акцията на австрийската полиция през 2017 г. беше провокирана, след като медицинско оборудване и медикаменти на казахстанския отбор бяха открити захвърлени край шосе. Заради това всички биатлонисти бяха подложени на обстойни допинг тестове.

През март 2018 г. лекарят на отбора беше отстранен, след като италианската полиция намери в негово притежание препарата преднизолон, който е в забранената листа на WADA.