Aлександър Спасов и Кристина Иванова са големите победители в първото издание на състезанието по планинско бягане "Балканиада". Надпреварата се проведе в Централен Балкан със старт/финал в Карлово и беше отлично организирано от Кирил Николов-Дизела и Димитър Желязков-Голдъна. Дистанциите бяха 25 и 44 километра. И двете трасета бяха голямо предизвикателство за участниците, които се включиха в събитието и се насладиха на красотите на Стара планина. 

Няколко километра преди финала част от бегачите се наложи да бъдат подслонени за кратко в хижите по пътя заради изсипалата се градушка. Стихията обаче не уплаши никой, а и не помрачи отличното настроение, като всички пресякоха финала в Карлово доволни и с широка усмивка, получавайки медал за спомен със символа на състезанието - мечка.  
 
Със сигурност най-щастливи са Александър Спасов и Кристина Иванова. Сашо пресече пръв финала на 44 км с отличното време от 5 часа и 6 минути, като изпревари с повече от половин час Йоло Николов (5:40 ч.). Третото място зае Димчо Мицов, следван от Димитър Стефанов, Иво Андреев, Камен Недков, Здравко Кръстев, Петър Иванов, Исмаил Сенанджи и др.

Първа при дамите е опитната Кристина Иванова. Тя победи Елена Димитрова с почти 5 минути разлика. Трета финишира Надежда Ангелова, следвана от Таня Димитрова, Снежана Терзиева, Мария Христова и Златина Генчева, която беше най-младата участничка. 18-годишната ориентировачка от град Твърдица за пореден път се представи много силно, заемайки призово място в Държавния календар по скай рънинг. Генчева участва в "Балканиада", въпреки натоварения график и многото състезания по ориентиране. Ден по-рано тя стана втора за Купа "Ботев", а само часове след финала в Карлово отново застана на старт и демонстрира класата си. 

"Много е добра. Развива се страхотно и до година-две може би няма да има кой да я побеждава в България. Но не само тя изпъква от нашия клуб "Чумерна" (Твърдица). Имаме страхотни таланти, включително и Светлозар Колев, който няма конкуренция във възрастта си в България", обясни треньорът на Златина Генчева в клуб "Чумерна" Слави Иванов. 

Класиралите се в Топ 3 при мъжете и жените в 44-километровата дистанция си поделиха общ награден фонд от 5000 лева. Toй беше осигурен от добре познатите в бегаческото общество бургаски момчета Иван Пачев и Барбун Барбунов. 

Опитният Петко Стефанов спечели състезанието на 23 км с време 2 часа и 52 минути. Втори завърши Иван Гочев, трети Гено Увардов, а четвъртото място зае Даниел Кубашлиев. Златимира Абаджиева стана първа при дамите с време 3 часа и 34 минути, като само осем мъже финишираха преди нея. Втора завърши Валерия Димитрова, а трета - Николина Панчева. 

Всички останаха очаровани от организацията, като някои от участниците, които бяха спестили сили, решиха да се включат и в състезанието за разпускане - "Бирена миля", където хем бягаш, хем пиеш от пенливата течност. Организаторите Кирил Николов и Димитър Желязков пък ще направят всичко възможно "Балканиада" да стане традиция и да се превърне в ежегодна надпревара.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Пълните резултати от "Балканиада" 2021 

* Снимки: Александър Вълчев, Кремена Димитрова, Пламен Стефанов

 

Победителят Александър Спасов: 

Победителката Кристина Иванова:

Петко Стефанов пресече първи финала на 25 км:

 

Най-бързите дами финишираха 25-километровото ни трасе с усмивка. Поздравления: Златимира Абаджиева Валерия Димитрова Николина Панчева

Публикувахте от Балканиада / Balkaniada в Събота, 31 юли 2021 г.

 

 

 

Честит 31 юли

Публикувахте от Krasimir Stefanov в Събота, 31 юли 2021 г.