Най-успешният български треньор по борба Симеон Щерев коментира пред БЛИЦ изваждането на този спорт от Олимпийската програма. Както е известно, днес МОК реши борбата да не бъде сред основните спортове през 2020 година, а да се съревновава с още седем за мястото на допълнителна надпревара.

Борбата е най-успешният български спорт на Олимпийски игри. Страната ни е завоювала 68 медала, а най-високото отличие за България на Лондон 2012 бе спечелено от Станка Златева, чийто личен треньор е Симеон Щерев.

“Това няма как да стане! Великите сили – Русия, САЩ, Китай, Индия... те просто няма да го позволят. Убеден съм! Бъдете сигурни, че ще има борба на Олимпиадата през 2020 година. В Русия този спорт е религия, а в Щатите децата имат задължителен спорт в училище – борба. Тези страни влагат милиони в развитието на този спорт, просто няма как да мине Олимпиада без борба. Това е недопустимо и абсурдно! Борбата е в основата на самите Олимпийски игри”, заяви Щерев пред БЛИЦ.

“Видях, че МОК си оставя вратичка, а презентациите ще са в Русия. Това допълнително ме успокоява, че няма как да се случи нещо подобно и да има Игри без борба. Неслучайно спортовете ще изнесат презентации точно в Санкт Петербург” допълни бившият национален треньор.

“Дори не искам и да си представям Олимпийски игри без най-успешния български спорт. Може би МОК ще предприеме промени от към категории. Според мен точно затова изваждат сега борбата и я пращат за презентация. Искат намаляване на категориите, може би някакво преразпределение. Искат промени в класическата и свободната борба и затова е цялата тази шумотевица. Повтарям и ми помнете думата – няма да има Олимпиада без борба. Това е невъзможно”, завърши Симеон Щерев.
Юри Славчев/БЛИЦ