Найден Зеленогорски и протежето му Георг Спартански пребиха спорта в Плевен в последните 20 години. Това заяви пред журналисти синът на емблематичния плевенски спортист Камен Лозанов – вицеолимпийски, световен и европейски шампион по борба класически стил и почетен гражданин на Плевен.

Камен-младши, който е републикански шампион за юноши старша възраст по класическа борба, изрази разочарованието си от отношението на местната власт към спорта в Плевен.

„От 20 години за първи път спортен министър идва в Плевен, както и общински ръководител, кмет или кандидат-кмет се среща с него. А Плевен е един много спортен град. Излезли са световни шампиони, олимпийски оттук – знаете Тереза Маринова, Гълъбин Боевски е излязъл също от нашето спортно училище. Баща ми е може би първият световен шампион от Плевен. Той се е борил, вицеолимпийски шампион е“, разказа Лозанов-младши.

Той е категоричен, че истината е една – след започването на управлението на Найден Зеленогорски, от 20 години в града за спорта не се случвало нищо.

„Съсипаха спорта! Пребиха спорта. 2000 и някоя година, при мандата на Найден Зеленогорски, са били извикани всички ръководители на клубове и им е било казано, че залите трябва да се прехвърлят към Общината, а Общината поема тяхната поддръжка и другите консумативи. Да де, но след година и половина са ѝ казали, че Общината повече не може да поема консумативите на залата и ще трябва да си плащат наем“, върна се във времето, когато започвали проблемите борецът.

Той не отрича, че наем трябва да се плаща, но в много други градове – като Враца, Монтана, Стара Загора, Общината поема тока и водата на спортните клубове.

„А тук всеки един клуб трябва да се издържа самостоятелно. В залата по борба са 70-80 деца, в залата по бокс са 60, а през зимата токът е 1500 лв. Няма как този клуб да извади 7000-8000 лв. за 3-4 месеца. Така съсипват спорта в нашия град! До такова ниво го докарахме. За 20 години Найден Зеленогорски и Георг Спартански съсипаха спорта в град Плевен. Казвам ви го най-отговорно, за моите думи ще потвърдят всички спортни деятели в град Плевен. Министър Кралев го каза най-добре – най-много може да помогне кметът на Плевен, като се заеме с европроектите за спорт, докара нови инвеститори, развие икономиката на града, за дa може да се помогне на спорта. Но това го може кметът. И тук идва болният въпрос – за 20 години уцелихме антиспортни кметове, това е истината“, изрази разочарованието си спортистът.

„Имахме 19-20 деца и искахме да ни дадат залата която е на другия клуб – на баща ми. Да разрешат те да тренират в 14, ние примерно в 16 часа. Общинският съвет гласува, че може. Но Спартански не изпълни решението на Общинския съвет и сега децата нямат къде да тренират. Представете си колко трябва да си антиспортен“, подчерта Камен Лозанов-младши.