Огромен скандал с българско участие гръмна още в първия ден на европейското първенство по вдигане на тежести в Казан (Рус). Състезаващият се за Азербайджан 17-годишен българин Валентин Христов спечели "Б" финалът при мъжете в кат. 56 кг и счупи европейския рекорд за юноши до 17 г. с 262 кг двубой. С резултата си в изхвърлянето - 115 кг, щангистът на Златан Ванев щеше да спечели бронз при мъжете, но малко преди началото на "А" финала генералният секретар на европейската федерация Марино Касадей обяви, че резултатите на Христо са анулирани, тъй като няма разрешение от България да вдига за Азербайджан.

Президентът на закритата преди седмица федерация по вдигане на тежести Антон Коджабашев лично е пратил писмо в Казан, в което обяснява, че не е давал разрешение на Христов да вдига за друга държава. По-късно Коджабашев е провел и телефонен разговор с шефа на световната федерация Тамаш Аян и отново е потвърдил новината, пише вестник "7 дни спорт".

От азербайджанската федерация пък веднага поискаха среща с шефовете на европейската и световната централа. Те обясниха, че в България де факто няма федерация по щанги и че Христов е получил азерски паспорт на 6 април. На срещата присъства и Златан Ванев.