Краят на всяка година служи за ретроспекция на отминалите дни. Световният спорт също дава повод за припомняне на по-значимите провали и скандали, случили се през 2017 г.

През тази година, както и в предишните, една от основните теми беше свързана с допинга. Заради дългогодишните си проблеми Русия отново беше наказана, а местните спортисти нямат право да представляват страната си на предстоящите зимни олимпийски игри в Пьончан. Със стимуланти беше хванат и победителят във Вуелтата и четирикратен шампион на Тур дьо Франс Крис Фрум.

Друга важна тема беше свързана със секс скандали. Изключително сериозен беше този в американската гимнастика. Имаше арести и провали на известни спортисти. Агенция БЛИЦ ви представя част от тях разделени по месеци, като не претендира за изчерпателност.

ЯНУАРИ
ФУТБОЛ

* Нападателят на Челси Диего Коста беше отстранен от тренировките на отбора, след като отказа трансфер в Китай. Испанският национал влезе в скандал с мениджъра на тима Антонио Конте, който в крайна сметка доведе до трансфера му в Атлетико (Мадрид) в края на годината.

ТЕНИС
* Румънският тенисист Александру-Даниел Карпен беше наказан доживот заради опит да уреди мач с цел печалба от залози.
* Шампионът на Аустрелиън Оупън за 2016 година Новак Джокович сензационно се провали в опита да защити титлата си и през тази година. Сърбинът беше елиминиран във втория кръг на турнира от 117-ия в света Денис Истомин (Узбекистан).

БОЙНИ
* Двукратният европейски шампион по бокс за юноши и младежи Игор Алборов призна, че заедно с брат си е извършил убийство. Боецът и батко му Алан са умъртвили други двама души - баща и син. Игор и Алан са признали в съда, че са извършили деянието. Като причина посочили кръвно отмъщение заради смъртта на техен роднина.
* Олимпийският шампион от Барселона'92 и десеткратен световен шампион по бокс за професионалисти Оскар де ла Оя е бил арестуван по подозрение за шофиране след употреба на упойващи вещества.
* Британският боксьор Амир Хан се замеси в сексскандал. Носителят на Купа „Странджа“ за 2004 г. стана жертва на порно капан. В американски сайт се появи видео на олимпийския вицешампион от 2004 г., в което си личи как се самозадоволява, докато общува по скайп с американски модел.

ФЕВРУАРИ
ФУТБОЛ

* Вратарят на петодивизионния Сътън Уейн Шоу беше изгонен от отбора, след като на резерната скамейки си хапна пай по време на осминафилния мач с Арсенал от ФА Къп. 150-килограмовият Шоу беше обвинен, че е направил това заради обещание за голяма печалба от залози, че ще яде пай с месо по време на срещата с „артилеристите“.
* Легендарният аржентински футболист Диего Марадона беше привикан на разпит в мадридската полиция, след като приятелката му Росио Олива подаде жалба за нанесен й побой от бившата футболна звезда на Свети Валентин.
* Бившият вратар на Барселона Виктор Валдес беше подведен под съдебна отговорност за подправяне на документи. Стражът участва в престъпна схема, за да вземе лиценз за управление на яхта. Вратарят е подправил документи, за да може друг да се яви вместо него.

БАСКЕТБОЛ
* Легендарният баскетболист Чарлз Оукли бе арестуван и изведен от охраната в "Медисън Скуеър Гардън" по време на мача между Ню Йорк Никс и гостуващия Лос Анджелис Клипърс. Легендата нападна вербално собственика на Никс Джеймс Долан и едва не се стигна до бой.

ВОЛЕЙБОЛ
* Бившата волейболна националка на Перу Джесика Техада беше преместена в затвора „Чорийос“ в Лима, където ще излежи 18-месечната си присъда за пране на пари. Тя е осъдена като участник в корупционен скандал, в който са замесени бившият й приятел Хорхе Куба – бивш заместник-министър на комуникациите, и бразилската строителна компания „Одебрехт“.

ТЕНИС
* Защитаващият титлата си тим на Аржентина отпадна още в първия кръг на „Купа Дейвис" - неофициалното световно отборно първенство по тенис. "Гаучосите" отстъпиха с 2:3 победи пред Италия в Буенос Айрес, а сред зрителите бе и аржентинската легенда на световния футбол Диего Армандо Марадона.

ДРУГИ
* Трикратният олимпийски шампион по плуване Грант Хакет е бил арестуван заради смущаване на реда в дома на родителите си. Бащата на Хакет е повикал полицията, за да помогне на сина му.
* Звездите на ръгбито Али Уилямс (Нова Зеландия) и Джеймс О'Конър (Австралия) са били арестувани в Париж при покупка на кокаин. Уилямс, играч на парижкия Расинг 92, и О'Конър, който се състезава на Тулон, се били на парти в централната част на френската столица. Двамата са били арестувани в известен нощен клуб, който се намира на площад „Шарл дьо Гол“, близо до „Триумфалната арка“ и „Шанс Елизе“.
* Два допинг скандала имаше в зимните спортове. Олимпийската шампионка по ски-бягане от Ванкувър 2010 Терезе Йохауг (Норвегия) беше лишена от състезателни права за 13 месеца след положителна проба за клостебол. Преди началото на световното първенство по биатлон в Хохфилцен австрийските власти намериха забранени препарати при националния отбор на Казахстан. При обиска са открити изхвърлени използвани спринцовки и ампули от стимулиращи вещества от списъка със забранените препарати.
* Състезателят по ски-бягане от Венецуела Адриан Солано бе арестуван на път за световното първенство във финландския град Лахти заради подозрения за контрабанда на наркотици. Солано е задържан на летището в Париж и настанен в следствен изолатор, в който прекарва пет дни. След това спортистът е върнат в родината му.

МАРТ
ФУТБОЛ

* Селекционерът на националния отбор на Холандия Дани Блинд беше уволнен след само година и осем месеца на поста. Причината за раздялата беше загубата на „лалетата“ с 0:2 от България в София в световна квалификация. Местните медии обявиха поражението на Холандия за най-тежкото в историята на местния футбол. То попречи на тима да се класира за световното първенство в Русия през 2018 г.

АПРИЛ
ФУТБОЛ

* 28-годишен руснак беше арестуван в Дортмунд, след като осъществи бомбен атентат срещу автобуса на Борусия преди четвъртфинален мач от Шампионската лига срещу Монако. Целта му е била да спечели от борсови операции с акции на германския клуб. Първоначално се предполагаше, че атаката е дело на Ислямска държава. При взрива пострада испанският защитник Марк Бартра, който претърпя операция. Въпреки шока и трагедията, мачът беше скандално отложен само с 24 часа и „жълто-черните“ загубиха с 2:3.
* Бившият английски национал Джоуи Бартън беше лишен от състезателни права за 18 месеца, след като се призна за виновен в залагане на футболни мачове.

ДРУГИ
* Бившият пилот във Формула 1 Йос Верстапен бе арестуван и прекара една нощ в затвора, след като е участвал в сбиване в нощен клуб в холандския град Рурмонд. Бащата на състезаващия се за Ред Бул Макс Верстапен е получил наранявания по лицето при сбиването. Адвокатът на 45-годишния холандец коментира, че клиентът му е бил нападнат, докато е чакал таксито си. Верстапен-старши, който през 1994 година беше съотборник с Михаел Шумахер в Бенетон, е известен с буйния си нрав. През миналата година имаше сбиване със собствения си баща.
* Бившият пилот от Формула 1 Дженсън Бътън беше дисквалифициран от състезание по триатлон заради превишена скорост. 37-годишният световен шампион за 2009 година завърши на трето място във възрастова група 35,39 години на Ironman 70.3 Oceanside в Калифорния. Радостта на Бътън обаче трая кратко. Организаторите го дисквалифицираха за каране на велосипеда с превишена скорост в зона, където има ограничение.

МАЙ
ФУТБОЛ

* За поредна година расистски скандал разтърси италианския футбол. Този път на най-високото ниво – Серия „А“. Халфът на Пескара Съли Мунтари напусна терена, след като от трибуните в Каляри го обиждаха на расова основа. Ганаецът първоначално поиска съдействие от съдията, но вместо това получи жълт картон. Разочарованият Мунтари излезе от терена и се прибра в съблекалнята.
* Бившият президент на Барселона Сандро Росел беше арестуван при акция на полицията по обвинения за участие в корупционни сделки.

ТЕНИС
* Анжелик Кербер стана първата лидерка в световната ранглиста, която отпада от "Ролан Гарос" още в първия кръг на турнира от началото на Оупън ерата. Германската тенисистка отстъпи с 2:6, 2:6 от рускинята Екатерина Макарова след 82 минути игра.
* Новак Джокович претърпя унизителна загуба от Доминик Тийм в среща от 1/4-финалите на "Ролан Гарос". Сърбинът, който спечели титлата в Париж през 2016 г., падна с 6:7, 3:6, 0:6, като в последния сет загуби два гейма на нула.

ВОЛЕЙБОЛ
* Бразилската волейболна звезда Мурильо Едрес даде положителна проба за допинг. Двукратният световен шампион и двукратен олимпийски вицешампион беше хванат с фуросемид.

ДРУГИ
* Италианските колоездачи Стефано Пираци и Никола Руфони бяха хванати с допинг и изхвърлени от участие в юбилейното издание номер 100 на Джиро д'Италия. Те са дали положителни проби при извънсъстезателен контрол. В пробите им са намерени следи от употреба на хормон на растежа.
* Младият ръгбист Еди Уеджди получи доживотно наказание от Френската ръгби асоциация, след като нокаутира съдията Бенжамен Касти по време на полуфинален мач за Купата на Франция при младежите.
* Голф легендата Тайгър Уудс бе арестуван за шофиране в нетрезво състояние. Спортистът се оправда, че не е бил пиян, а под въздействието на предписани му медикаменти
* Олимпийският вицешампион в шорттрека Крис Кревълинг ще пропусне зимните олимпийски игри в Пьончан през 2018 година, след като получи четиригодишно наказание заради допинг. 30-годишният спортист, който спечели сребро в Сочи 2014 чрез щафетата на 5000 метра, е дал положителна проба за забранения препарат кломифен при извънсъстезателна проверка

ЮНИ
ФУТБОЛ

* Федерико Аленде – защитник на аржентинския Спорт Пасифико, беше уличен в използване на игра за тормозене на противникови играчи на терена. Доказаната му вина доведе до негово уволнение.
* Допинг скандалът с руските спортисти застигна и националния отбор по футбол. „Дейли Мейл“ обяви, че всички 23-а национали на „сборная“ от Мондиал 2014 са разследвани за употреба на забранени стимуланти.

ТЕНИС
* Сериозни проблеми със закона налегнаха тенис звездата Винъс Уилямс. Оказа се, че 37-годишната американка е причинила пътно-транспортно произшествие, вследствие на което е починал 78-годишен шофьор. Той е издъхнал в болница две седмици след инцидента. При катастрофата има още един ранен - съпругата на починалия.

ДРУГИ
* Световният шампион Петер Саган предизвика тежко падане на Марк Кавендиш във финалните метри в спора за етапна победа на Тур дьо Франс. Словакът изблъска с лакът своя опонент в предпазните огради и това доведе до неговата дисквалификация от надпреварата. Кавендиш все пак пресече финалната линия, но след това беше откаран в болница със сериозни охлузвания и съмнение за счупен лакът.

ЮЛИ
ФУТБОЛ

* Шотландският гранд Рейнджърс записа една от най-срамните си страници в историята на европейските си мачове, след като отпадна от люксембургския Прогрес Нидеркорн в първия квалификационен кръг на Лига Европа.
* Нападателят на Манчестър Юнайтед Ромелу Лукаку беше арестуван в Лос Анджелис, където беше на почивка. Съседите на белгийския национал подали оплакване за нарушение на обществения ред заради шумно дневно парти.
* Вицепрезидентът на ФИФА и УЕФА и дългогодишен президент на Испанския футболен съюз Анхел Мария Вияр беше арестуван по подозение в корупция. Заедно с него бяха задържани синът му Горка и заместник-шефът на испанския футбол Хуан Падрон.
* Дни преди трансфера си в ПСЖ бразилската футболна звезда Неймар се сби на тренировка със съотборника си в Барселона Нелсон Семедо заради по-грубо единоборство.

ТЕНИС
* Капитанът на Румъния за "Фед къп" Илие Настасе бе наказан да не взима каквото и да е участие в турнира за следващите три години. Причината е непристойното поведение в двубоите с Великобритания през февруари, при което обиждаше първата ракета на съперника Йохана Конта, която пък впоследствие се разплака на корта. Настасе нарече Конта и капитанката на британския тим Ан Кеотавонг - „Ш**бани кучки!“.

ДРУГИ
* Корупционен скандал избухна в Световната плувна федерация (FINA). Вицепрезидентът на организацията Хюсеин ал Мусалам бе обвинен с 20-минутен аудио запис, който уличава 57-годишния кувейтец в искане на подкуп. В ролята си на генерален директор на Азиатския олимпийски комитет Ал Мусалам е поискал да му бъдат преведени в частна сметка суми под формата на комисиони.

АВГУСТ
ФУТБОЛ

* Английският национал Джак Уилшир се сби по време на мач от първенството за младежи до 23 години. Той тръшна на терена Матю Смит от Манчестър Сити, а след това се сдърпа и с Тайрик Уилсън.
* Звездата на Реал (Мадрид) Кристиано Роналдо бутна съдията Де Бургос Бенгоечеа при победата с 3:1 над Барселона в мач от Суперкупата на Испания. За това си провинение португалецът получи наказание от пет мача.
* Хакерската групировка „Фенси Беърс“ напомни за себе си и извади списък с имената на 25 футболисти, които са дали положителни допинг проби на Мондиал 2010. Тези случаи обаче са били потулени и не са довели до наказания. Сред тях има германски, аржентински, чилийски, италиански, холандски, гръцки, алжирски, новозеландски, словенски, словашки, американски и котдивоарски национали.

БАСКЕТБОЛ
* Италианският национал Данило Галинари (играч на Лос Анджелис Клипърс) се сби с холандеца Джито Кок по време на приятелски мач между двата национални отбора. Галинари счупи ръката си в боя и пропусна европейското първенство.

ДРУГИ
* Огромен допинг скандал разтърси света на вдигането на тежести. Девет от десетте най-успешни държави в щангите бяха изхвърлени от участие на световното първенство в Анахайм заради многократни нарушения на антидопинговите правила. Сред замесените са Китай, Русия и Казахстан.
* Кралят на спринта Юсейн Болт приключи кариерата си с трето място на 100 метра и с контузия, която попречи на щафетата на Ямайка на 4х100 метра да спечели медал от световното първенство в Лондон. По-късно се оказа, че преди последното си състезание Болт си е спретнал спретнал щур купон с мацки и алкохол.

СЕПТЕМВРИ
ФУТБОЛ

* Най-скъпият футболист в света Неймар и нападателят на ПСЖ Единсон Кавани се сдърпаха на терена при победата 2:0 над Олимпик (Лион). Причината беше отсъдена дузпа, а двамата предявиха претенции за изпълнението на наказателния удар. Имаше информации, че скандалът между тях е продължил в съблекалнята. Те се сбили и били разтървани от капитана Тиаго Силва.

БАСКЕТБОЛ
* Европейският шампион Испания шокиращо загуби от Словения на полуфиналите на европейското първенство. Словенците впоследствие спечелиха титлата, а испанците се задоволиха с бронза.
* Баскетболистът от Атланта Хоукс (НБА) Денис Шрьодер беше арестуван за сбиване в бар.
* Испанският национал Никола Миротич беше пребит от съотборника си в Чикаго Булс Боби Портис. Миротич претърпя операция заради няколко фрактури на лицеви кости. „Биковете“ отстраниха виновника Портис за осем мача.

ВОЛЕЙБОЛ
* Сръбската волейболна националка Ана Антониевич даде положителна проба за кленбутерол. Положителният тест е от финалната шестица на Световното Гран При, където сръбкините спечелиха бронз.
* Русия не успя да защити за трети пореден път европейската си титла по волейбол при жените, след като на четвъртфиналите загуби от Турция.

ДРУГИ
* Три състезателки на руския национален отбор по хандбал за девойки до 19 години са дали положителни допинг проби за мелдоний по време на европейското първенство за девойки до 19 г.

ОКТОМВРИ
ФУТБОЛ

* Футболът в Испания беше белязан от референдума за независимост на Каталуня. Заради безредиците в автономната област Барселона игра пред празни трибуни и записа класически успех с 3:0 над Лас Палмас. Провеждането на срещата през целия ден беше под въпрос от съобръжения за сигурност. В целия скандал се намеси и Христо Стоичков, който отправи силни думи срещу вицеприема Сорая Саенс де Сантамария, която заведе дело срещу Камата. Заради скандала Стоичков беше лишен от поста си на почетен консул на България в Барселона.
* За първи път от 32 години националният отбор на САЩ не успя да се класира за световно първенство на футбол. „Янките“ завършиха на пето място в квалификационната група в Зона КОНКАКАФ.
* Колумбия се класира директно за Мондиал 2018, а Перу се добра до баражите след равенството 1:1 между двата отбора. Така Чили изхвърча от световното първенство. Появиха се съмнения, че крайният резултат от мача между Колумбия и Перу е договорен на терена с дейното участие на звездата на колумбийците Радамел Фалкао. Играчите и на двата отбора признаха, че са знаели за развитието на останалите квалификации в Зона КОНМЕБОЛ и в последните пет минути са пазили изгодния резултат.
* Ислямска държава направи няколко предупреждения за атентати по време на световното първенство в Русия през 2018 година. За целта терористите използваха специални плакати, на които освен предупреждения имаше и убийството на Лионел Меси, Кристиано Роналдо, Неймар и Марко Асенсио.
* Бразилски съд поиска 1 милион евро от футболната звезда Неймар. Футболистът е санкциониран за укриване на данъци и обвинен, че пречи на разследването срещу себе си. Министерството на финансите обвини Неймар преди две години, че е укривал данъци като физическо лице между 2011 и 2013 година. Според разследването Неймар е създал някои компании само, за да успее да укрие част от приходите си.

ДРУГИ
* Изключителен секс скандал разтърси американската спортна гимнастика. Бившият лекар на националния отбор Лари Насър беше обвинен в сексуално посегателство от олимпийските медалистки Джейми Данчшър, Джанет Антолин, Макийла Марони, Али Райсмън и Габи Дъглас. Той беше осъден на 60 години затвор.
* Чешкият хокеист Иржи Худлер се е държал скандално по време на полет от Ню Йорк за Прага. 33-годишният хокеист е бил видимо пиян на борда, когато е поръчал на стюардесата кока. Служителката на авиокомпанията разбрала, че Худлер иска „Кока Кола“ и му донесла една чаша. Едва тогава дясното крило пояснил, че иска кокаин на прах. След това Худлер отишъл до тоалетната на самолета и когато се върнал на горната си устна имал бял прах, който приличал на наркотик. След излизането си от санитарното помещение Иржи Худлер продължил със скандалното си държание. Той понечил да уринира върху количката с храната на пасажерите, а след това отправил заплаха към стюардесата, че при кацането в Прага ще се обади на нужните хора и ще поръча нейното убийство.
* Собственикът на Форс Индия Виджай Маля бе арестуван след повдигнати обвинения, че Ф1 отборът му се издържа с прани пари. Маля е бил задържан от името на индийските власи, които го обвиняват в бягство във Великобритания с цел укриване от арест по обвинения за огромни неплатени дългове.

НОЕМВРИ
ФУТБОЛ

* Бившият френски национал Патрис Евра беше изгонен от Олимпик (Марсилия), след като псува и нападна фенове на тима при гостуването на марсилци на Витория (Гимараиш) в Лига Европа. Бившият футболист на Манчестър Юнайтед и Ювентус дори изрита в главата един от привържениците на тима.
* Четирикратният световен шампион Италия се провали в баражите за Мондиал 2018, след като отпадна от Швеция. Така „адзурите“ за втори път в историята си пропускат световно първенство. Първият случай е от 1958 г. Провалът доведе до уволнението на националния селекционер Джампиеро Вентура.

БОЙНИ
* Боксовата легенда Майк Тайсън беше изгонен от Чили. Железния Майк пристигна в страната по покана на организаторите на филмови награди в столицата Сантиаго, но тъмното му минало осуети появата му на церемонията. Американецът бе придружен от представители на полицията, тъй като с присъдата си за изнасилване, притежание на наркотици и побой няма право да влиза в Чили.

ДЕКЕМВРИ
ФУТБОЛ

* Руският вицепремиер по въпросите за спорта, младежта и туризма Виталий Мутко подаде оставка като президент на Руския футболен съюз и като шеф на организационния комитет на Мондиал 2018. Причината беше проблемите с допинга в руския спорт през последните години и личното му доживотно отстраняване от олимпийското движение.
* Селекционерът на националния отбор на Аржентина Хорхе Сампаоли беше арестуван след сватбата на дъщеря си заради шофиране в пияно състояние и арогантно поведение срещу полицаите.

БАСКЕТБОЛ
* Скандалният бивш съдия от НБА Тим Донахи беше арестуван за нападение с чук на непознат мъж. През 2007 година Донахи лежа в затвора за залагане на мачове, на които свири.

ВОЛЕЙБОЛ
* Френската волейболна звезда Ървин Нгапет беше спипан да шофира в пияно състояние. Шофьорската му книжка беше отнета. В последните дни на декември Нгапет пък влезе в скандал с треньора на тима Радостин Стойчев и иска да напусне отбора

ДРУГИ
* МОК забрани на руските спортисти да участват на олимпийските игри в Пьончан през 2018 година, защитавайки честа и знамето на родината си. Те получиха правото да се състезават под името Неутрален спортист от Русия.
* Четирикратният шампион от Тур дьо Франс и победител във Вуелтата през 2017 година Крис Фрум се оказа с положителна допинг проба за салбутамол. Тестът е направен по време на колоездачната обиколка на Испания