Придобилият скандална слава шахматист Борислав Иванов обяви, че слага край на кариерата си. Изявление за решението си талантът направи след края на международния шахматен турнир Гранд Оупън Благоевград 2013, провел се в родния му град.

Както вече стана ясно, в партията си от 7-ия кръг Борислав Иванов отказа да се подчини на ръководителите на надпреварата, които имаха съмнения, че използва непозволени средства, скрити в обувките му. Младият благоевградчанин имаше тогава противник американския милионер от руски произход Максим Длуги.

"Това с чорапите ми беше пълен абсурд. Противникът ми пожела да си сваля обувките и чорапите. Отказах, тъй като знаех, че няма да спре дотук. Настоя да му се пише точка и съдията изпълни неговото желание. Повече няма да участвам в турнирите, тъй като няма да ме допускат. Ще ме наказват за всяко едно нещо - за неправилно дишане, за неправилна стойка", недоволстваше Борислав Иванов, който завърши на 15-ото място на Гранд Оупън Благоевград 2013.

"Вече съм се примирил с това, кариерата ми като шахматист приключи", добави разочарованият талант.

"Психоатаката срещу мен е прекалено силна, вече не издържам. Мечтаех да стана гросмайстор, но явно няма да се получи", каза още Борислав Иванов.

Победител в турнира стана Иван Сарич от Хърватия. Той си тръгна с чек на стойност 10 000 лева. Втори в надпреварата остана неговият сънародник Младен Палач.

БЛИЦ припомня, че скандалите с Борислав Иванов са още от миналата година, когато на турнир в Хърватия българинът бе събличан гол от организаторите, но помощни средства не бяха открити. След това разправии с Иванов имаше и на няколко турнира в България, като във Велико Търново няколко противници не се явиха срещу него и той не можа да вземе парите, които му се полагат от наградния фонд.
 
Именно заради допускането на Иванов да участва в Гранд Оупън Благоевград 2013 турнирът бе бойкотиран от почти целият български шахматен елит. Надпреварата се проведе при изключителни мерки за сигурност. В зала „22 септември“ в Благоевград имаше специални устройства, които заглушават GSM и Wireless сигналите.