Taлантливият ни лекоатлет Иван Андреев беше глобен заради бягане по пътното платно в близост до дома му в Горни Богров - родното село и на легендарната Йорданка Донкова.

Шампионът на България на 5000 метра при юношите разказа пред БЛИЦ как е бил задължен от униформените да се подпише на фиша, който му съставили, в противен случай заплашили да го отведат в Пето РПУ. 

Куриозното, дори скандално в случая е, че на национала ни по лека атлетика не е наложена санкция за бягането му по пътното платно. Полицаите се позовават на член 113 oт Закона за движение по пътищата. Той гласи: "Пешеходец спира без необходимост и удължава ненужно пътя и времето за пресичане на платното за движение".

"Понеже не могат да ме глобят за бягане по пътното платно, решиха да се позовават на член 113. А аз реално нито съм спирал, нито съм пресичал, както пише във фиша", разказа възмутеният 19-годишен Иван Андреев. 

Winbet - победата е емоция! (18+)

"Много съм изненадан, защото и друг път полицаите са ме виждали да бягам по пътя в Горни Богров, където живея, но никога не са ме глобявали, нито са ми правили забележка. Тази сутрин обаче бях спрян за проверка, докато тренирам. Казаха ми, че нямам право да бягам по пътното платно. Пътят е второкласен, няма тротоар. Не е на магистралата. Всеки ден бягам по него, там живея. Почти не преминават превозни средства и винаги внимавам. Къде да тренирам, след като в Горни Богров няма нито писта, нито стадион? 

Не е възниквал конфликт между мен и полицаите. Предоставих им личната карта и ми написаха фиша. Попитах ги какво ще стане, ако откажа да подпиша? Отговориха ми, че ще ме отведат в Пето РПУ. Те просто ме задължиха да подпиша. Казаха ми, че не мога да обжалвам", разказа пред БЛИЦ Иван Андреев, който е състезател на "Митко Ценов Рънинг Тийм".

"Силно се съмнявам да съм нарочен от когото и да било, защото не виждам как бих могъл да преча на някой с действията си", добави лекоатлетът.

"Глобата е 20 лева. Днешната тренировка ми излезе скъпо", все пак не губи чувство за хумор талантливият ни лекоатлет и добави: "Следващият път, ако ще ме глобяват отново за бягане по пътя, по който почти не преминават автомобили, дано нарушението да е за "бяга с превишена скорост" или нещо от подобен тип. Бегачи и колоездачи очевидно са смъртен враг за благото на нашето отечество".

"Когато съм си в Горни Богров ще продължа да тренирам по пътя край дома ми, просто няма къде другаде. Нищо не може да ме спре, тъй като искам да се развивам и да преследвам високите цели, които съм си поставил. Когато съм в София, тренирам и по пистите на стадионите или в залите", добави Иван Андреев, който освен национален шампион на 5000 метра при юношите до 20 г., e и шампион на крос кънтри при юношите. 

Известният ни лекоатлет Митко Ценов, който е треньор на таланта, е възмутен от случилото се. "Пешеходец спира без необходимост и удължава ненужно пътя и времето за пресичане на платното за движение". Докъде я докарахме... Професионален атлет излиза да си свърши работата сутрин и изведнъж се появяват някакви тулупи полицаи и те глобяват, че бягаш по платното в Горни Богров, където за час време минават 10 коли сигурно...! Ето за това България е на такъв хал нищожен! Момчето ако имаше всички условия, нужни му за подготовката, нямаше да бяга по пътя ви! Засрамете се, тулупи! Имате късмет, че не бях аз, защото щяхте да ми видите само подметките как изчезвам с 200... и да ви видя тогава колко сте подготвени физически. Срамота и позор!", написа във "Фейсбук" възмутеният и очевидно доста изнервен Митко Ценов.

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ 

 

“Пешеходец спира без необходимост и удължава ненужно пътя и времето за пресичане на платното за движение” До къде я...

Публикувахте от Tsenov Mitko в Понеделник, 5 април 2021 г.