Европейските шампионки на двойки в бадминтона за 2018 г. – сестрите Габриела и Стефани Стоеви, са получили повече от 100 000 лева за подготовка от федерацията само за изминалата година. Това обяви пред bTV президентът на централата Володя Златев. „Те са най-платените, смея да кажа, състезатели. В България по всички видове спорт, като подготовка и участие в международен спортен календар”, споделя Златев.

Разкритието му е в отговор на нападките на сестри Стоеви към него, че средствата, които държавата предвижда за тях, не отиват по предназначение, а се насочват към други състезатели от националния отбор.

По-рано днес Габриела и Стефани пуснаха открито писмо в своята Фейсбук страница, с което съобщиха пред обществеността, че са взели решение занапред да не играят под флага на България, а да си намерят нова страна в чужбина, която да представят. „Стана ясно, след като имаше отказ да играят за Република България на отборното европейско първенство. Благодарение на треньора им с френски паспорт, но български бадминтонист – Михаил Попов, те явно имат желание да играят за чужда държава”, коментира още шефът на бадминтона.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Володя Златев показа документ, според който момичетата са премирани и с повече от 50 000 лева за европейската титла, която спечелиха миналата година на първенството на Стария континент в Испания. Според него, повече от половината средства, с които федерацията субсидира своите спортисти на ниво национален отбор, отиват именно по сметка на двете ни най-добри и най-талантливи състезателки.

От началото на годината пък Стефани и Габриела Стоеви са получили над 17 000 лева от централата за участие в предстоящите турнири и за подготовка.

В същото време, министърът на спорта Красен Кралев разпореди финансова проверка в централата по бадминтон. bTV направи многократни опити днес да се свърже с майката и бащата на сестри Стоеви, както и със самите Габриела и Стефани, но никой от тях не отговаряше на повикванията на мобилните телефони и на съобщенията.