Бившият председател на БФ Вдигане на тежести /2000 – 2004 г, 2007-2010 г/ и трикратен световен и европейски шампион Антон Коджабашев, дългогодишният национален селекционер Пламен Аспарухов и неговата помощничка Кристияна Колева, олимпийският медалист и дългогодишен треньор на националния отбор на Виетнам Деян Дейков и президентът на Славия Здравко Стоичков днес се събраха в Пресклуб “България“ и поискаха чрез медиите оставката на целия Управителен съвет на федерацията с председател Неделчо Колев.

Всички недоволни подчертаха, че милеят за плачевното състояние сега на един от най-успешните спортове, донесъл на страната ни много злато на олимпийския и световен подиум. “Тренирал съм 17 години всеки ден по 10 часа, днес трябва да е пуснато парното, за да се изпотят щангистите в залата“, образно се изрази А. Коджабашев, който принудително напусна любимия си спорт след отнемане на лиценза на федерацията от бившия министър Свилен Нейков и предоставянето му на сегашния председател. “Мизерно финансиране на клубовете, мизерни състезания“, така описа картината Кристияна Колева в щангите, въпреки че федерацията разполага с 1 млн. лв. годишен бюджет.

“От 20 категории, по 10 при мъжете и жените, по мое време имаше 23-ма състезатели на Европейско първенство, сега на Световно първенство отиват от 4 до 6 души. Лагерите бяха целогодишни, сега са по 3 месеца преди състезание“, коментира Здравко Стоичков. „За 9 години и похарчени 13 млн. лв имаме 2 медала от Световни първенства“, обобщи Коджабашев. „Ние се върнахме 50 години назад“, заяви Пл. Аспарухов.

Известните щангисти поставиха и проблема с много клубове-фантоми и изразиха искрена благодарност към министър Кралев, че разбира дълбочината на проблема. С новия закон за спорта, приет и обнародван преди година, щангистите се надяват кухите структури да изчезнат до края на тази година, какъвто е срокът, тъй като изискванията за лицензиране на клубове са доста завишени – минимален брой състезатели, наети треньори и др. “От 42 клуба на последното Общо събрание, на републикански първенства се явяваме 18“, каза Стоичков. По този начин 2/3 от клубовете няма как да се съберат без одобрението на председателя Колев и никога не може да се прекара решение да се предложи нов клуб за член. Нещо повече - клубът на Дейков в Добрич не просто е без лиценз вече години, но не му приемат даже документите, стана ясно на пресконференцията. Лиценз не дават и на трикратния световен шампион Златан Ванев, нищо че клубът му има 28 деца, поясниха именитите щангисти.

Другият абсурд в БФ Вдигане на тежести се отнася до избора на председател. Според Устава кандидатът за поста трябва да заяви поне 3 месеца по-рано своето намерение, а Общото събрание се обявява месец преди провеждането му в “Държавен вестник“, което лишава всеки външен желаещ да се включи в надпреварата. “Така властта в щангите на практика се узурпира“, обобщи адвокат Николай Казаков. Той ще огледа всеки текст от вътрешните нормативи на федерацията и ще ги сравни със съответните закони, за да може конкретно да се оспорват пред съда, ако има несъответствия.