Проф. Петър Бонов почина на 74-годишна възраст. Загубихме един от най-големите специалисти в областта на бяганията на средни и дълги разстояния в България, човек, отдал целия си живот на леката атлетика – като състезател, треньор, теоритик и учен.

Петър Бонов е роден на 5 януари 1946 г. в град Чирпан. Първоначално тренира плуване и баскетбол, но треньорът от Пазарджик Гено Генов го спечелва за леката атлетика и го насочва към тренировки основно в спринта, препятствията и скоковете. Резултатите не закъсняват и Петър завоюва републиканската титла на 110 м препятствено бягане за юноши младша възраст. Отбива военната служба в Армейската спортна школа на ЦСКА, където е насочен към 400 м препятствено бягане.

През 1969 г. Бонов завършва ВИФ и е назначен като треньор на дружество „Левски-Спартак“. През 1995 г. се хабилитира за доцент, а през 2004 г. получава научното звание „Професор“.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Цялата професионална дейност на проф. Петър Бонов е в областта на леката атлетика, с насоченост преимуществено към бяганията и кондицията в другите спортове (футбол, баскетбол и др.). Като кондиционен треньор на представителния мъжки футболен отбор на „Левски Спартак” през 1984 г. Петър Бонов печели шампионската титла на България от VI-ата Спартакиада.

Петър Бонов се изявява и като отличен педагог-треньор. Десетки атлети, специализирали се в бяганията, са постигнали изключителни успехи под негово ръководство, като световна студентска шампионка на 3000 м стипълчейз Добринка Шаламанова. Николина Щерева пък поставя два много силни национални рекорди в зала: 2:00,12 на 800 м и 4:05,34 на 1500 м през 1985 г. За неговите успехи и високи резултати в бяганията на средни и дълги разстояния, проф. Бонов е удостоен със званието „Заслужил треньор“.

Поклонението пред проф. Петър Бонов ще се състои в храм "Свети Седмочисленици" на 5 юни (петък) в София от 12:00 часа.