След случилото се със световния №1 в тениса Новак Джокович, който беше депортиран от Австралия след 11 драматични дни, властите изпратиха публично съобщение до друг голям шампион.

Федералният министър на спорта Ричард Колбек заяви, че Австралия ще забрани на легендата на сърфирането Кели Слейтър да влиза в страната, освен ако многократният шампион не е ваксиниран.

"Кели Слейтър няма да влезе в страната неваксиниран. Световната лига по сърф ще трябва да се проведе без него. Ако междувременно се ваксинира, това променя нещата", сподели Колбек.

За да стане нещата още по-странни, още преди случая с Джокович от Световната федерация на сърфистите изпратиха писмо до всички участници в Световната лига, в което се посочва, че „влизането в страната ще бъде трудно за неваксинираните, но не и невъзможно“.

Изглежда обаче, че депортирането на сръбския тенисист промени всичко и предизвика още по-остри нагласи на австралийското правителство.

Двете най-големи звезди в сърфирането - 11-кратният шампион Слейтър и настоящият №​​1 в света Габриел Медина, все още не са разкрили статуса си на ваксинация, което предизвика тревога в Австралия.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Слейтър наскоро публично защити Новак Джокович и разкритикува австралийците за нечовешкото отношение към най-добрия тенисист в света. Той каза във видео в Instagram, че „Стокхолмският синдром трябва да бъде преименуван на Австралийско-Мелбърнски синдром поради толкова много промиване на мозъци и омраза към Новак, независимо от неговия ваксинационен статус“.

"Видях всичко. Това е неговата позиция. Той е свободен да кандидатства за медицинско освобождаване, но ще трябва да докаже всички причини, поради които не може да получи ваксината. Предполагам, че знае правилата. Няма значение дали е сърфист, тенисист, турист или някой друг, правилата важат за всеки", категоричен е Ричард Колбек.

Бразилецът Медина, официалният номер 1 в света на сърфирането, отказа да бъде ваксиниран преди да отиде на Олимпийските игри в Токио, но след това написа в своя Instagram, че „ваксините спасяват животи“ и че „възнамерява да получи ваксината скоро“. Въпреки това и до ден днешен никой не знае дали наистина го е направил.