Гросмайстор Веселин Топалов записа втора победа на супертурнира по шахмат в американския град Сейнт Луис. Българинът се наложи над представителя на домакините Хикару Накамура, след като в първия кръг победи водача в световната ранглиста Магнус Карлсен от Норвегия.

С белите фигури във вариант "Берлинска стена" в Испанска партия Топалов пречупи американския си съперник на 73-ия ход. Така той остава еднолично на първо място в генералното класиране с пълен актив след първите два кръга. След него в подреждането с по 1,5 точки са французинът Максим Лашие Лаграв и арменецът Левон Аронян, завършили реми помежду си, както и холандецът Аниш Гири, направил равенство с американеца Уесли Со.

Световният шампион Карлсен записа първа победа с черните фигури над състезаващия се за САЩ италианец Фабиано Каруана. В последната партия от кръга индиецът Вишванатан Ананд загуби от руснака Александър Гришчук.

В третия кръг Топалов се изправя с черните фигури срещу индиеца Вишванатан Ананд, който записа втора загуба на турнира, след като падна от руснака Александър Гришчук.

В надпреварата участват десет гросмайстори, а новият шампион ще бъде определен на 1 септември след изиграването на девет кръга.

Победителят ще заработи 75 хиляди долара.