Смущаващ конфликт между две от най-авторитетните личности в българския шахмат назрява по-малко от две седмици преди Общото събрание на федерацията (БФШ). Бившият председател на БФШ Стефан Сергиев обяви, че заедно с група известни български гросмайстори подготвя писмо до спортния министър Красен Кралев, в което ще поиска обяснение за усвоени над 900 000 лв. от настоящото ръководство с президент Силвио Данаилов, пише в. „Сега” в разследване по темата.

Въпросната сума се получава от отпуснатите от ММС 476 000 лв. за домакинство на европейското индивидуално първенство за жени в Пловдив през юли и 447 870 лв. за организиране на турнирите за европейските индивидуални купи за мъже и жени през юни, съответно в "Албена" и "Златни пясъци". Справката е подписана от председателя на комисията за достъп до обществена информация Мариян Маринов.

Според Сергиев обаче поисканите от БФШ пари за женското Евро '14 са скандално завишени, а субсидията за европейските купи е спечелена с фалшив проект, понеже подобни турнири не фигурират в международния календар за 2014 г. Справка на "Сега" установи, че във въпросния период в "Албена" и "Златни пясъци" наистина са проведени турнирите "Гранд Юръп Къп" за мъже и за жени с наградни фондове по 30 000 евро. Но те наистина отсъстват от официалния календар на европейския шахматен съюз (ECU), публикуван на сайта ECUonline.net.

"Това са несериозни твърдения и излишно създаване на интриги - коментира пред "Сега" Силвио Данаилов. - И двете състезания са проведени. Не разбирам какъв е проблемът. Самият Стефан Сергиев е получил огромна сума от федерацията, за да издава сп. "Шахматна мисъл" и да пише книги. За 4 г. сме му изплатили 110 000 лв. Но той е човек, когото уважавам и с когото винаги съм се отнасял добре. Никога няма да кажа лоша дума за него. Той искаше отново да се кандидатира за президент, но не намери подкрепа. Иначе беше добре дошъл. Но крайният срок мина в петък, а той не представи нито програма, нито екип."

Сергиев потвърди, че е имал намерение да се кандидатира за нов мандат начело на БФШ, която управлява от 2005 до 2011 г., но именно неясното финансово състояние на централата го е разубедило.

"Да, исках да се кандидатирам, но това е пладнешки обир - заяви той пред "Сега". - Преди 10 години заварих във федерацията дълг от 160 000 лв. и само аз знам как успяхме да се справим. Сега не искам отново аз да връщам тези огромни суми. Нека те си носят кръста. Това са едни фалшиви състезания, които станаха повод да напишем писмо до ММС. Искаме обяснение как се отпускат държавни средства за частни турнири. Та наградните фондове в тези надпревари бяха осигурени от спонсори, а участниците сами си плащаха разходите."

Редовното отчетно-изборно Общо събрание на БФШ е свикано на 13 декември (събота) от 16 ч. в Банкя. Единствен кандидат за председател е Данаилов.