Смъртен случай беляза световното първенство по престой в сауна, което се провежда във Финландия.
 
Организаторите обявиха, че руският финалист на надпреварата Владимир Ладиженски е починал по време на състезанието, а финландският му съперник Тимо Кауконен е приет в болница.
 
Говорителят на организаторите Оси Арвела обяви, че полицията провежда разследване по случая, но всички правила на турнира са били спазени. Участниците са задължени да представят медицински сертификат преди състезанието.
 
Двамата финалисти, на средна възраст, са получили няколко изгаряния по време на финала и са получили медицинска помощ. По-късно и двамата са колабирали, което е било фатално за руснака.
 
Според правилата на световното първенство, сауната се нагрява до 110 градуса по Целзий, а водата се изсипва върху печката на всеки 30 секунди. Участникът, който остане последен в стаята печели победата.

Претендентите за титлата имат право да седят в една определена поза и не им е позволено да лягат на пейките или да се облягат на стените. Първенството по прейстой в сауна се провежда във Финландия от 1999 г. Единственото изискване за участие е лекарско разрешение./БЛИЦ