С ново рекламиращо града трасе, нови авторитетни признания и нов стимулиращ рекорди джакпoт посреща хилядите участници традиционният Wizz Air София маратон. Трите новости спомагат емблематичното за българската столица събитие да придобие още по-класен и привлекателен вид.

„Софийският маратон се развива и вече има ярък международен характер. Освен състезание, той е и възпитание, даване на пример да обичаме нашия град. Новото трасе преминава през много символични за столицата места и това го рекламира като част от бързо развиващия, особено сред младите хора по света, туристически и спортен туризъм. Благодарни сме на кмета на града и на екипа по организацията на маратона, който става все авторитетен и популярен с многото заслужени напоследък световни признания“, коментира на официалната пресконференция доц. д-р Тодор Чобанов – зам.-кмет на Столична община.

Досега заявки само от чужбина са подали 850 атлети, представители на над 50 държави. Богата програма е предвидена и за зрителите, които ще могат да се насладят на изпълненията на Орлин Павлов, Стефан Вълдобрев, Прея и др. „За поредна година маратонът има и благотворителни каузи – една от тях - на Run2Gether събира средства за изграждането на Кариерен център за хора със специални потребности. Огромна благодарност на Министерството на младежта и спорта, на БФЛА, БОК и всички останали, които помагат в организацията на това мащабно събитие", каза Анатоли Илиев – организационен секретар на „София – евростолица на спорта“.

Новото трасе е изцяло в услуга на участниците. Най-накрая софийският маратон вече е с маршрут, който се доближава до най-добрите модели в света. Радостната новина за участниците в класическото разстояние е, че вече няма да въртят четири обиколки, а ще преминават само веднъж през старт/финала. Така стартиралите в полумаратона ще бягат само една обиколка, а тези на 42.195 км – две. Другото предимство е, че – подобно на всички елитни маратони – трасето вече преминава през почти всички забележителности на града, каквато е световната практика.

Новото трасе се подготвя и изчислява повече от година, като премина през месеци обсъждане. Сертификатът бе получен след инспекцията на представителя на ИААФ Жан Мари Грао, който през месец май измери и одобри предложеното от организаторите трасе. Така от тази година старт-финалът ще е на площад Александър Батенберг, пред Националната художествена галерия. Оттам трасето се вие между Президентството и Министерски съвет до Лъвов мост, обратно до ул. Алабин, по ул. Гурко и Раковска до Военния дом, после по Царя до Софийски университет, оттам по бул. Левски и бул. Дондуков през моста Чавдар по бул. Владимир Вазов и после по обратния път до пл. Александър Батенберг.

В тази връзка е и апелът на организаторите за толерантност и разбиране от страна на гражданите във връзка с причинените неудобства от промените в движението на част от булевардите по трасето един път в годината за няколко часа.

Нов регламент стимулира рекордни резултати, 10 в битка за 20-хилядния джакпот

Третата важна новина за тазгодишното издание е, че 20-хилядният джакпот от атрактивния награден фонд вече се обвързва не само с по-предни класирания, а и с постигането на класни резултати. Големият бонус е предвиден за най-добро представяне (общо при мъжете и при жените) в трите маратона (Стара Загора, Варна и София) в една година чрез класиране по специална точкова система. За всеки старт отново се дават за първо място по 10 т., за второ по 8, за трето по 6 и т.н. до 1 точка за осмо място. При равенство в точките победител е записалият по-предни класирания, ако и по този показател има равенство джакпотът съответно се дели. Отпада досегашният минимум от 20 т. за спечелване на бонуса, но точки се получават само за резултати под 2.25 ч. при мъжете и под 2.45 ч. при жените. Организаторите вярват, че по този начин ще се стимулират по-класни постижения, което ще направи българските маратони още по-атрактивни и престижни.

Точкова система за джакпота:
1. място – 10 точки
2. място – 8 т.
3. място – 6 т.
4. място – 5 т.
5. място - 4 т.
6. място – 3 т.
7. място – 2 т.
8. място – 1 т.

Така, след маратоните в Стара Загора на 31 март и във Варна на 12 май с точки и с шанс за джакпота са десет атлети: при мъжете - Осеа Туей (Кения) 20 т, Ахмет Насеф (Италия) и Юсеф Сбаи (Мароко) с по 10, Хамис Бакари (Мароко) 8, Жан Симукека (Руанда) 6, Ендрю Мангата (Кения) и Артьом Падубни с по 5 и Бернард Санг (Кения) с 3 т., всички с резултати под 2.25 ч. При жените двете дами завършили под 2.45 ч. са: Рут Матебо (Кения) с 18 т. и не стартиралата във Варна Вира Овчарук (Украйна) с 10 т. Матебо печели еднолично в две поредни години - 2017 и 2018 големия джакпот от 20 000 лв. на софийския маратон

Близо 5000 очаквани на старт, сред тях елитни бегачи от цял свят

Близо 5000 атлети се очаква да стартират в Wizz Air София маратон 2019 следващата неделя, на 13 октомври. Рекорд вероятно ще има и по отношение на страните с представители, маратонци от над 50 държави са се записали до този момент за участие, с 4 повече от миналата есен. В София пристигат маратонци от Аржентина, Бразилия Хонг Конг Австралия, САЩ, Канада и много други страни от всички континенти. Окончателните заявки ще станат известни следващата седмица. „От сега е ясно, че ще има поне 12 елитни атлети от Кения, Етиопия и Мароко, които пристигат у нас с впечатляващи лични рекорди. Стартът на класическия маратон е в 9.30 ч., десет минути по-късно потеглят участниците в полумаратона на 21 км, в 9.50 ч. стартират атлетите на 10 км и в 10.00 ч. ще започне масовото бягане на 3 км. От ИААФ изпращат специална група, която ще вземе 6 допингпроби, съобразното повишеното ниво на маратона,“ информира директорът на маратона Даниел Дуков, след като показа на пресконференцията новия маршрут в подробности.

Отново внушителен награден фонд

Наградният фонд е внушителните 63 000 лв., плюс 20 000 лв. джакпот. Победителите при мъжете и при жените в класическия маратон ще получат по 8000 лв., подгласниците им по 4000 лв., класиралите се на трето място по 3000 лв. и т. н. до 10-о място – 400 лв. Парични награди ще има за всички призьори до 6-о място на 21 км и на 10 км, както и за челната тройка при ветераните в маратонската дистанция. За четвърта поредна година е предвиден паричен бонус за най-бързите софиянци в маратона. Парична награда от по 300 лв. ще получат финиширалите с най-добри времена мъж и жена, родени в София. Парични премии ще има и за медалистите в Държавното първенство, тъй като Софийският маратон отново ще определи шампионите на 42.195 км. Wizz Air пак ще осигури на всеки стартирал в основните дисциплини по един еднократен ваучер на стойност 20 евро, който може да се използва в рамките на година за закупуване на самолетен билет до желана дестинация.

Всеки стартирал ще получи рекламна тениска с уникално красив дизайн, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени с много красив медал като спомен от участието в събитието – тази година той е с изображението на храм-паметника Александър Невски.

През 2019 г. много по-активно в кампанията се включиха общините, а организатори на маратоните от веригата „Бягането като начин на живот“ са Столична Община, Община Стара Загора, Община Варна, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация „Спорт в свободното време“, както и местни спортни клубове. Записванията за софийския маратон все още са отворени чрез онлайн заявки с краен срок до събота, 5 октомври, включително. Начините за регистрация, условията за участие, както и за записване като доброволци ще намерите в сайта www.marathonsofia.com.