ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Група беларуски спортисти излезе с писмо до Международния олимпийски комитет (МОК) преди Олимпиадата в Париж догодина, в което се обяви за участие само на "свободни атлети", които открито се обявят срещу управлението на Владимир Путин и Александър Лукашенко, съответно в Русия и Беларус.

В последните дни светът на спорта се разцепи заради намеренията на МОК да допусне руснаци и беларуси на Игрите, което накара Украйна да заплаши с бойкот.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

"Подкрепяме засилването на вече въведените санкции срещу Русия и Беларус. Руските и беларуските спортисти, подкрепящи режимите на Путин и Лукашенко, не трябва да имат възможност да внасят агресия и на световната спортна арена. Свободните беларуски спортисти трябва да получат правото да участват в спортни състезания и да бъдат опазени от преследване от режима на Лукашенко заради гражданската си позиция", се казва в призива на спортистите от Беларус, цитиран от Ройтерс.

Няколко беларуски спортисти, които излязоха на улицата или изразиха подкрепа за опозицията след изборите в страната, включително състезателя по десетобой Андрей Краучанка, бяха задържани и имаха престой в затвора. Други загубиха държавната си работа или бяха отстранени от националните отбори.

В призива се казва още, че подкрепящите военната инвазия на Русия в Украйна, продължаваща почти една година, не трябва да бъдат допускани до участие на олимпийските игри в Париж.

Александър Лукашенко е смятан за един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин, а стотици беларуски спортисти подписаха отворено писмо с искане за повторение на президентските избори през 2020 година, след които Лукашенко запази властта си.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК