На днешната дата, 1 септември, се навършват 48 години от края на един голям двубой. Именно за него ще ви разкажем в рубриката ни БЛИЦ Архив...

През 1972 г. в исландската столица Рейкявик започва историческият мач за световната титла по шахмат между Борис Спаски и Роберт Фишер – безпрецедентна война на нерви, стратегии и умове, изключително събитие, разпалило спортни и дипломатически страсти. Битката между САЩ и СССР, битка, пренесена на политическото поле и инсценирана като стръвно сражение между Запада и Изтока, предизвикала огромен медиен интерес.
Мачът на века трябва да започне на 2 юли, но стартира на 11 юли. Дори Хенри Кисинджър, съветник по националната сигурност при американския президент Ричард Никсън, призовава Фишер да участва в мача. И той пристига с три дни закъснение.

Боби Фишер, който почти не се интересува от политика, стилизира своята битка като битка на системите. Спаски пък е настоящият световен шампион, но въпреки това всички знаят, че американецът няма да се предаде лесно. Даже една част от специалистите предричат победа на Фишер.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

3000 зрители наблюдават първата партия, която завършва в полза на Спаски. На втората Фишер не се явява, понеже не изпълнили ултиматума му да премахнат всички видеокамери и съответно му присъждат служебна загуба. След дълги преговори Спаски убедил председателя на спортния комитет на СССР да изпълни условието на претендента.

Фишер не ползва никаква подкрепа на американската шахматна федерация, а неговият съветски противник се радва на подкрепата на съветския административен апарат.

Постъпва обаче нов ултиматум от американеца, следващата трета партия да се играе в закрито помещение. Както сам Спаски признава по-късно, той изпаднал в илюзия, че Роберт Фишер има намерение да отмени мача. Това го подвело, побързал да ускори двубоя и по този начин загубил психологическата борба.

А месец и половина по-късно, на 1 септември 1972 г., при резултат 12,5:8,5 точки Борис Спаски губи и мача.

Американската преса кънти, че Мачът на века е спечелен от Съединените щати. В Москва пък приемат с достойнство загубата на Борис, който вече е свален от трона на световния шампион.

20 години по-късно двамата играят мач-реванш. Любопитното е, че на 1 септември 1972 година приключва Мачът на века в Рейкявик, а на същата дата, но през 1992 година, започва новата им битка. Тя стартира на адриатическия остров Свети Стефан, след което продължава в Белград. Интересът е отново огромен, а краен победител е пак Фишер – 10:5 победи. Двамата изиграват общо 30 партии, като 15 от тях завършват наравно.

Боби е роден на 9 март 1943 година в Чикаго. Напуска този свят на 17 януари 2008 година (на 64 години) в… Рейкявик, мястото, където става прочут из цялата планета.

Спаски е роден на 30 януари 1937 година в Ленинград. През 1975 година се жени за французойката от руски произход Марина Щербачова, а малко по-късно се преселва да живее във Франция. Поради тази причина има и до днес двойно гражданство – руско и френско.

В историята на шахмата е имало много драматични битки за световната корона. Студената война помни и друг подобен мач – Виктор Корчной срещу Анатолий Карпов. По-късно светът следеше с интерес и двубоите между Карпов и Гари Каспаров. Но сражението Фишер – Спаски си остава №1 за всички времена… Сражение, което винаги ще се помни.
БЛИЦ СПОРТ