Световната шампионка на едноместно кану от Минск 2015 година Станилия Стаменова разясни ситуацията между нея и българската федерацията по кану-каяк, както и клуб "Тракия". Най-голямата надежда на България за олимпийски медал в този спорт каза, че договорът й в клуб "Тракия" е прекратен на 1 ноември, а през август 2020 г. не е продължен договорът със спортното министерство, който е за подготовката ѝ за Олимпиадата. 

"Най-много ми се иска да тренирам в конкурентна среда, вместо да греба хиляди километри сама. Федерацията обаче не успява да развие женското кану на желаното ниво и да ми осигури конкуренция. Доказа се, че централизираната подготовка не постига нужните очаквания. Г-н Бухалов (б.р. - председател на Българскaта федерация по кану-каяк) сам каза, че е изчерпан ресурса от треньори в България. Редно ли е тогава да се назначават треньори на националния отбор без необходимата квалификация. В програмата на БФКК дори не е записано възстановяване чрез масажи за 2021 година, което смятам, че за елитен спорт е изключително необходимо", обясни Станилия в Пресклуб "България".

 Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Стаменова вече си е избрала нов клуб и лицензиран треньор - СККК “Георги Демирев” и Ева Пашева. Тъй като тя свързана със спортното училище в Русе, Пашева не може да отсъства повече от 20 дни в годината от града и съответно може да провежда само децентрализирана подготовка със Стаменова. От федерацията обаче не приемат този неин избор, тъй като Пашева била специалист по каяк. Оттам изтъкнаха и, че настояват за централизирана подготовка, тъй като са загрижени за здравето на Станилия, на което 33-годишната сътезателка отговори по следния начин - “Оценявам загрижеността на БФКК единственият им елитен състезател в женското кану да не се удави, но искам да ви кажа, че шансовете да умра от глад са много по-големи от това да се удавя”.

"Не е вярно, че никой не иска да работи с мен. Навсякъде ме приемат с отворени обятия, дори други клубове отварят залите си за мен. Зад гърба си имам дузина хора, които ме подкрепят. За пръв път от години имам изготвен календар за месеци напред и не е нужно да мисля как и кога ще тренирам, както бе досега на парче. Всички медали, които съм спечелила като лекоатлетка и състезател по кану-каяк, не биха могли да бъдат постигнати чрез капризи, а с много труд, желание и отдаденост. Единственото ми желание е да получа финансирането, което заслужавам, и да получа нужното спокойствие, за да тренирам. Съгласна съм с Дамян Дамянов, че мястото на Станилия Стаменова е във водата. Да, точно там се намират всички елитни състезатели, които са ми конкуренти - на лагери в Турция, Португалия, Флорида, където е топло и може да се гребе. На Гребния канал в Пловдив освен да се карат кънки на лед, друг спорт не може да се практикува", каза още Стаменова, като подчерта, че има предложения от Китай и Русия за съвместен лагер в Анталия през студените месеци.

"Искам диалог с федерацията, до досега резултат няма. Искам да се разбера с тях, защото шансовете ми са големи не само за взимане на квота. Стига да ми бъдат осигурени нужното спокойствие и подкрепа. Имам много добър поглед върху конкурентките, многократно съм ги побеждавала, има много неща да подобря в технически план, така че има какво да развивам още. На селекцията ноември месец дадох лични постижение на 1000 и 2000 метра при твърдения, че не съм тренирала, т.е. все още развивам формата си и има какво да покажа. Аз съм спортист, който трябва да тренира. Не искам да водя борба с федерацията, а с конкурентите. 

Има целеви средства, които се отделят от ММС за мен, единственото ми желание е те да стигнат до мен, да бъда подкрепена и да мога нормално да протече тренировъчния процес с новия треньор и новия клуб. Предстоят срещи с Министерството на младежта и спорта и се надявам на помощ от тяхна страна този конфликт да бъде потушен и да продължим спокойно работата си. Ако нямах вяра в способностите си, нямаше да говоря и да се боря. Но защо трябва де се боря с хора, които би трябвало да помагат. Получава се така, че ние първо трябва да се борим с нашата федерация, а след това и със света”, каза още Станилия Стаменова.

“Вярвам, че всичко добро предстои и се надявам да имам една добра година”, завърши с оптимизъм тя.