Световната и европейска шампионка по кану-каяк Станилия Стаменова стартира днес сезон 2017 с участие в първия кръг от Световната купа, провеждащ се в Португалия. В 17:10 часа наше време българката започва в сериите на 200 метра спринт - коронната й дисциплина и също така олимпийска. Именно Игрите в Токио през 2010 година са голямата цел на Станилия. Дългият път до Токио стартира днес в Португалия, а часове преди първата гонка Стаменова коментира очакванията си пред БЛИЦ СПОРТ.

"Всичко е нормално, но аз съм още в процес на подготовка. Не съм изцяло в спортна форма, има време до по-важните състезания. В момента още се изграждам", коментира Стаменова. 

"Основен приоритет за мен този сезон са Европейското първенство в Пловдив и Световното в Чехия. Световната купа в Португалия е първият старт за сезона и първото състезание от олимпийския цикъл. Има дълъг път до Игрите в Токио, надявам се успешен", каза шампионката пред БЛИЦ СПОРТ.

"200 метра е единствената дисциплина на Световната купа в Португалия, на която ще участвам. В програмата на първенствата се влючиха още няколко дисциплини женско кану, но 200 м е моята коронна дисциплина и също така олимпийска", добави Станилия. 

Тя проведе дълга подготовка в Китай - малко повече от два месеца, но за жалост след като се прибра обратно в България беше повалена от вирусно заболяване. На лагера й е помагала трикратната олимпийска шампионка в каяка - легендарната сръбкиня Наташа Янич, която е съпруга на българина Андриан Душев. "Търсех топло място с добри условия, също така по възможност да има познати. Сметнах за най-подходящо тази спортна база в Китай заради всичко, което влючваше тя и не на последно място факта, че Наташа Янич е треньор там. Тя много помогна за осъществяването на този лагер", разказа Стаменова.
ПЛАМЕН СЛАВОВ

Стартовият лист - ТУК!