Старата любов ръжда не хваща. За някои спортисти треньорите им са повече от техни майки и бащи. В случая със Станка Златева и Симеон Щерев нещата стоят точно така. Вече почти от месец и половина златният тандем на българската борба, донесъл колосалните 15 медала от големи първенства на страната ни (б.а. 11 от тях златни, 3 сребърни – 2 от двете поредни олимпийски игри в Пекин 2008 и Лондон 2012, един от световното за девойки в Истанбул през 2003 г., и бронз – от европейското за жени във Варна през 2005 г.) диша отново един и същ въздух.
KAMATA 2_6.jpg
 
Само че този въздух не е познатият и на двамата кислород на Белмекен, нито в добре познатата им обстановка в базата на националния отбор в „Дианабад“, нито в тази на “Левски” – клубът, чийто състезател Златева продължава да се води и до днес.
От Нова година насам любимото момиче на сливенското село Крушаре и буквално боготворения от нея треньор са щастливи заедно на почти 3000 км разстояние от родината.
Златната ни Станка и бате Симо
 
пак се
потят
здраво,
 
борейки се един с друг без да се щадят в далечен Азербайджан. Именитата българка, която получи благословията от министърката на младежта и спорта Мариана Георгиева да се подготвя при азерите, колкото дълго поиска, била очарована от новата обстановка. Била направо заредена емоционално и готова за нови подвизи, ако се вярва на самия Симеон Щерев.
Професорката по синтаксис гарантира, че ръководеното от нея ведомство ще отпусне средства на боркинята да тренира зад граница, с което разреши най-лютия спор между Златева и управата на федерацията по борба, продължил повече от година.
Месеци наред след фиаското на финала на олимпиадата в Лондон 2012, където най-добрата спортистка на страната ни за 2007, 2010 и 2011 г. се сгромоляса за втори път, позволявайки да бъде туширана по елементарен начин, лазеше по нервите на шефа на борческата централа Валентин Йорданов с капризите си. Тя категорично отказваше да тренира в държавния тим при наследника на Щерев Серафим Бързаков. От своя страна обаче Йорданов държеше на позицията си, че няма възможност да й даде пари, за да я пусне да лагерува край бреговете на Каспийско море, където от ноември насам Симеон Щерев официално стъпи в длъжност като селекционер на Азербайджан.

„Станка обича Азербайджан, както и аз. Нашата съдба е свързана с тази страна и ние не можем да отречем, че някои от най-щастливите ни мигове сме ги изживели именно тук“, признава чистосърдечно Щерев, който напоследък бе спряган за евентуален фаворит за креслото на Вальо Йорданов начело на родната борба.

Олимпийският шампион в кат. до 52 кг от Атланта 1996, седемкратен световен и още толкова пъти европейски първенец намекна по Коледа, че е уморен и не иска нов мандат начело на федерацията. Тогава в публичното пространство се появи и фамилията на Щерев, който един път вече е бил на горещия стол на най-успешния спорт в историята на България (б.а. 1997 – 1998 г.) Любопитното е, че той бе свален от власт не от кого да е, а точно от Йорданов. Един от най-великите борци в свободния стил управлява централата без прекъсване вече 16 години (б.а. - Вальо Йорданов бе избран за първи път за президент през 1998 г., две години след триумфа си в Атланта).

Баку е щастливият град на Станка Златева. През 2007 г. в столицата на Азербайджан тя покорява световния връх за втора поредна година след дебютната си титла на планетата в Гуанджоу 2006. Отново в Баку, но през 2010 година, златният тандем Златева – Щерев пак е на най-високото стъпало, но на европейското първенство. Тогава здравата мома от Крушаре триумфира като шампионка на Стария континент за пети пореден път в кариерата си.
KAMATA 3_5.jpg
„Отдавна не съм виждал Станка толкова спокойна и толкова мотивирана. За мен винаги е било удоволствие да работим заедно в екип. Сега нещата са различни, защото аз имам и други отговорности като селекционер на Азербайджан – позиция, за която няма треньор в света на борбата, който да не би приел с удоволствие и за която да не мечтае. Със Станка край мен обаче, всичко е по-лесно.
 
Тя е пример и
за момчетата, и
 за момичетата
 
в отбора“, разказва Симо, който разсейва по категоричен начин нестихващите слухове, че отиването на Златева при него в Баку рано или късно ще доведе до натурализацията й.
„Това вече е изключено да се осъществи. Имаше в миналото такива разговори, но те не стигнаха доникъде. Станка е огромен патриот. На два пъти тя се провали едно стъпало преди олимпийския връх от името на България. Ако има причина днес все още да е в залата по борба, то тя е свързана с тайната й мечта, че в Рио през 2016 г. ще може най-после да донесе на страната ни олимпийското злато. Вярвам в нея и вярвам, че заедно можем да вземем тази титла, макар и от третия опит“, убеден е в качествата на своята възпитаничка един от най-добрите специалисти в женската борба в наши дни.

Според треньора, напуснал България с горчивото чувство, че е нежелан, след като бе помолен да подаде оставка от ръководството на федерацията след провала в Лондон, бъдещето на Златева ще остане на тепиха, дори когато тя вече свали трикото завинаги. Щерев отива още по-далеч в признанията си относно една от най-горещите теми около българския спорт в последно време:

„Искам спекулациите около мен и Станка веднъж завинаги да престанат. Със сигурност тя няма да се бори за Азербайджан, със сигурност тя обича Азербайджан, защото тук й е добре, никой не я тормози, не я притиска за интервюта, не я разпознава и не я натоварва психически, както в България. Ние се договорихме с българската федерация, че взаимно ще си помагаме. Станка ще тренира при мен, ще тренира заедно с младите и талантливи състезателки, които подготвям в Баку. Това е от полза и за нея, и за мен. Тя, защото има свежа кръв за съпернички, ние, защото от нейната класа можем да черпим с пълни шепи“, категоричен е Щерев.
KAMATA 1_7.jpg
 
Селекционерът обаче не спира до тук и в емоционален тон признава и друго: „Никога не съм крил, че Станка ми е като родна дъщеря, която никога не съм имал, а съм искал (б.а. Симеон Щерев и съпругата му Мария се радват на трима сина – Николай, който също е борец в тежка категория, Симеон, който избра футболът пред спорта на баща си и на батко си, и Александър, който единствен в семейството не се занимава активно със спорт, а заляга над учебниците в столичното 2 СОУ „Академик Емилиан Станев“). Обичам я и винаги ще й помагам, с каквото мога. Не мога да я обвинявам, че е привързана към мен, нито някой може да обвинява мен в същото“, отсича Симо.

Години наред Станка Златева, заедно с другия възпитаник на Щерев - Радослав Великов, дори живееха заедно с цялата задружна фамилия в къщата на Симо и Мария в полите на Витоша, а съпругата на треньора се грижеше за всички като майка орлица. Тя бе и онзи довереник на Златева в изцяло мъжката компания, неин съветник за облекло, прическа и маниери чисто по женски – факт, който двукратната олимпийска вицешампионка в кат. до 72 кг никога не е криела от медии и общество.
За хитрата лисица Щерев, видял всичко в спорта и в живота, една малка вратичка все пак остава леко открехната относно евентуалния
 
азербайджански
паспорт на любимото
му яко синеоко момиче

„Все си мисля, че България не би се лишила от услугите на такъв велик спортист като Станка. Тя е сред най-големите спортисти, които страната някога е имала, хората много я обичат и не ми се вярва някой да й разреши да замине. Тя вече е на 30 години“, казва Щерев.
Може и да не му се вярва на думи на бате Симо, но със сигурност много би му се искало, а какво ще стане, това само бъдещето ще покаже.