"Златното момиче" на България Ренета Камберова и д-р Денислава Ангелова, председател на сдружение Асоциация "Докосни дъгата”, се събраха заедно, за да работят за това най-малките ученици да се влюбят в спорта. Националната кампания "Мисия спорт на любимите герои", която стартира съвместно със сдружение "Пазарджик спортува", има за цел да популяризира физически активния начин на живот сред децата от 1 до 4 клас.

Рени Камберова и д-р Денислава Ангелова разкриха повече подробности около инициативата си на пресконференция в музея на спорта на Национален стадион "Васил Левски". Бяха представени част от лицата на кампанията, както и костюмите на анимационните герои, с които учениците ще имат възможност да се срещнат. 

Националният селекционер Петър Хубчев, първата ни ракета в тениса Виктория Томова, бронзовата медалистка по борба от Олимпиадата в Рио 2016 - Елица Янкова, световният вицешампион при параoлимпийците в тениса на маса Денислав Коджабашев и много други бяха сред присъстващите на събитието. Всички те обявиха, че подкрепят страхотната инициатива.

"Смятаме, че децата имат нужда да им покажем нещо на техен език. Мисията ще бъде представена по начин, по който те да я разберат, защото нашата идея не е просто да прекарат един хубав ден, в който да им се случи нещо по-различно. Искаме с този един ден да започнем една вълна за това децата да започнат да спортуват", сподели Рени Камберова.

"С тази кампания искаме да вкараме децата от 1 до 4 клас в залите, за да спортуват. Всички ние знаем, че спортът е изключително важен не само за физическото, но и за психическото състояние на децата. Освен, че дава самоувереност, дисциплина и самоконтрол, той помага и на по-срамежливите деца да се отпуснат и да дадат своя принос в живота. За нас с Рени е изключително важно спортът да не бъде под натиск, а детето само да избере и да открие себе си в своя спорт. За нас е гордост, че можем да го кажем - зад нас застанаха 14 федерации, които ще ни подкрепят и ще бъдат с нас в следващите седмици, месеци, надяваме се дори година-две. Вярваме, че лицата на нашата кампания и анимационните герои ще вдъхнат желанието в нашите деца да спортуват", каза д-р Денислава Ангелова.

Кампанията "Мисия спорт на любимите герои" стартира от Пазарджик тази събота, 24 ноември, а след това, на 2 декември, гостува в Плевен. Събитията ще се провеждат в зали с участието на стотици деца. Само за Пазарджик желаещите да се включат в кампанията деца вече са над 1200 деца. Ще бъдат обособени различни "спортни кътчета", където, разпределени в групи, малчуганите ще се запознават отблизо със спецификата на различните спортове. На всеки 20 минути групите ще се въртят. 

Интерес към инициативата вече проявяват и други градове, като следващите събития ще бъдат обявени скоро на официалната страница на „Мисия спорт на любимите герои“ във "Фейсбук".

"Ще отидем навсякъде, където сме желани", казаха Рени Камберова и д-р Ангелова. Те са избрали Пазарджик и Плевен като начало, тъй като това са родните им градове. 

Кампанията е подкрепена от 14 спортни федерации и редица популярни спортни личности, които ще бъдат част от събитията. Сред лицата на инициативата са Петър Хубчев, Тервел Пулев, Владо Николов, Христиана Тодорова, Денислав Коджабашев, Габриела и Стефани Стоеви, Асен Великов, Елица Янкова и др. В Плевен ще се включи и световният шампион по бокс Детелин Далаклиев. 

На провелата се пресконференция представителите на федерациите и спортистите обещаха на Ренета Камберова и д-р Денислава Ангелова, че ще помагат с всичко, което е по силите им, за да бъде „Мисия спорт на любимите герои“ изпълнена успешно във всички градове.

Инициативата е подкрепена идейно от Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието.

На официалната страница на кампанията ще се публикуват и специални видеоклипове с участието на лицата на инициативата и анимационните герои: