Легендата на българския и световния футбол Христо Стоичков, кметът на Пловдив Костадин Димитров и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов наградиха най-добрите военни спортисти за 2023-та година. Церемонията се проведе в зала "Съединение“ на Историческия музей, а на нея присъстваха още председателят на общинския съвет Атанас Узунов, заместник-кметът Николай Бухалов, генерал-майор Явор Матеев и шахматистката Виктория Радева.

"Горд и щастлив съм, че съм тук и наградиха най-добрите спортисти при военните. За мен специалните сили са си 68-ма бригада. Пловдив е раждал и ще ражда велики спортисти. 2024 г. ще е добра година, може да падаме, да ставаме, но пак ще бъдем на върха", заяви Камата.

Неделчо Василев бе обявен за №1 военен спортист на България. Той заслужи първото си място заради победите си в ски бягане, дуелна и щафетна стрелба с автомат "Калашников" и военен многобой. След него останаха Красимир Анев (ски ориентиране и ски бягане), Йордан Копринков (ски ориентиране), Янко Хаджиев (стрелба с "Макаров") и Костадин Крушков (тактическа стрелба).

Ваня Гатева стана военна спортистка на България. Тя е състезател в дисциплините стрелба с пистолет "Макаров и обща тактическа стрелба. Нейни призьори са Златина Генчева (ски и военен многобой), Виктория Ковачка (ориентиране и военен многобой), Даяна Симеонова (гигантски слалом) и Десислава Янева (военен многобой).

За военен треньор №1 на България бе избран Стефан Николчев. Той е подготвил шампионите по ски ориентиране, ски бягането, дуелна и щафетна стрелба, военен многобой и ориентиране.

Безспорен шампион в крайното отборно военно класиране е Съвместното командване на специалните операции. Купата бе получена от ген. Явор Матеев.

Христо Стоичков получи специална награда за активно и дългогодишно сътрудничество, изключителен принос към утвърждаване и развитието на армейската кауза и издигане престижа на българския спорт и авторитета на България.

За съществен принос и заслуги към българския военен спорт, проявен професионализъм и указване подкрепа при провеждане на подготовката на военнослужещите от подчинените им военни формирования в представителните отбори на съвместното командване на специалните операции бяха наградени Цветан Русинов, Тодор Грибачев, Тодор Даков, Борис Василев, Красимир Коев, Петър Влахов, Гроздан Найдов, Велко Александров.

За проявен висок морал, воля, спортен дух, професионализъм и издигане престижа на Специалните сили на българската армия наградиха Мирослав Павлов. Командосът в средата на май 2022 претърпя сериозен инцидент при парашутен скок и бе няколко седмици в кома се. Бавно възвръща функционалните възможности на тялото си.