Столичният общински съвет за втора поредна година предоставя 400 000 лева на спортните клубове в София. Средствата са по приетата миналата година Програма, с която кметството прави още една стъпка към своя ангажимент да подпомага развитието на спорта на територията на града. Две трети от тази сума са предназначени за колективните спортове, останалите - за индивидуалните.

Кандидатстващите тази година клубове премиха през одобрението на няколко общински комисии, а днес представители на одобрените бяха на работна среща в ИнфоЦентър София2018, където се запознаха с условията при които ще бъдат преведени сумите.

„Програмата за финансиране на клубовете отговаря на стремежа на Столична община да разширява дейността си в областта на спорта с подобни инициативи. Отпускането на тези средства е по проекта „София – Европейска столица на спорта 2018“ и вярваме, че те ще окажат ползотворно влияние за развитието на столичните клубове. Правим всичко възможно и се надяваме следващата година средствата да бъдат увеличени, за да може помощта да достигне до колкото се може повече клубове“, заяви в обръщението си към присъстващите Анатоли Илиев, общински съветник и организационен секретар на София2018.

Тази година са кандидатствали 56 клуба, 14 от тях отпаднаха на административната проверка. Така одобрените са общо 42 - 21 в индивидуалните и 21 в колективните спортове, съобщава www.sofia2018.bg.

На срещата в ИнфоЦентър София2018 Ирена Димитрова, директор на дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм” към Столична община, разясни подробно условията, правилата и критериите по новата Програма, като отговори на всички въпроси на представителите на клубовете. Бяха уточнени финансовите планове и разчети изисквани от одобрените.

Повечето от клубовете са декларирали, че отпуснатите средства ще бъдат използвани приоритетно за развитие на детско юношеските школи. Представителите на клубовете изразиха своята благодарност към Столична община и лично към кмета Йорданка Фандъкова за помощта и желанието да се подкрепи развитието на спорта в града. Екипът на дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм” към Столична община ще обработи и финализира спешно документите, за да бъдат извършени траншовете в максимално кратки срокове.