За следващата година ММС има рекорден бюджет, като увеличението е с над 15 млн. лева. Това обяви министър Красен Кралев в предаването "Седмицата" на Дарик радио.

"Основната част идват от отчисленията на Българския спортен тотализатор (БСТ). Парите в тотото се увеличават. Миналата година оборотът беше от порядъка на 150 млн. лева. За тази година той ще е около 240 млн. лева, а за следващата прогнозата е за оборот от около 400 млн. лева. Благодарение на това за българските спортни клубове ще бъдат осигурени допълнителни 6.5 млн. лв. Смятаме, че те са хронично недофинансирани и за това рязко увеличаваме средствата. Тази година с 30%, догодина - двойно. Отделно от БСТ ще бъдат осигурени 3,4 млн. лв., които ще бъдат инвестирани в училищната спортна инфраструктура. Същата сума отива и в Министерството на културата за подпомагане на културните дейности”, каза министърът на спорта.

Кралев изригна срещу натискащите се да вземат властта и подчерта: Хората гласуват доверие на ГЕРБ!

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet
        
Красен Кралев допълни, че след промените в Закона за хазарта ще бъде направено увеличение и на средствата, които се предоставят от Министерството на финансите на ММС за реализирането на проекти за младежки дейности, свързани с превенция на хазартната, наркотичната и други зависимости, както и за борба с агресията сред младите. “По Националната програма за изпълнение на младежките дейности по чл. 10А от Закона за хазарта от 2017 г. до момента сме реализирали 184 проекта, които всяка година обхващат между 400 000 и 1 000 000 млади хора. За 2021 г. средствата по Програмата ще бъдат увеличени с 3 млн. лв., за да бъдат дейностите още по-мащабни”, отбеляза Кралев.

Той допълни, че ще бъдат отпуснати допълнително 470 000 лв. за увеличение на пенсиите на олимпийските медалисти. 

Над 300 милиона лева е инвестирал кабинетът "Борисов 3" за спорта
        
Кралев отчете, че от 2015 г. до момента от страна на ММС са инвестирани над 17 млн. лв. в реконструкцията на 64 спортни съоръжения.  Благодарение на финансовата помощ от страна на министерството са ремонтирани 6 мултифункционални зали, 9 стадиона, 4 тренировъчни терена за футбол, 7 игрища за мини футбол, 5 закрити лекоатлетически писти, 3 открити лекоатлетически писти, 5 зали по бокс, 4 за борба, 5 зали за вдигане на тежести, 3 за волейбол и др. “До края на тази години предвиждаме да се реализират обществени поръчки за още 20 спортни обекта на стойност приблизително 7 млн. лв. Това са 4 многофункционални спортни зали, 3 открити лекоатлетически писти, 2 закрити лекоатлетически писти, 2 центъра за хвърляния за лека атлетика, 2 футболни стадиона (Габрово и Смолян), 9 игрища за футбол”, отбеляза Красен Кралев. Той допълни, че близо 30 млн. лева са инвестирани в инфраструктурата на двете държавни търговски дружества, които се занимават с поддръжката и управлението на най-големите спортни съоръжения - Национална спортна база и „Академика“. “Строят се и ще продължават да се строят нови големи спортни зали с допълнителни средства отпуснати от правителството”, допълни Кралев.

“През следващия мандат трябва да обърнем внимание върху изграждането и на плувните басейни, защото там сме изостанали изключително много. Плуването  е един от фундаменталните спортове за изграждането на здрава нация. Там сме длъжници. Разбира се, че трябва да се направят и добри стадиони, за да посрещат събития от най-висок ранг”, продължи спортният министър по отношение на инфраструктурата.

Той коментира и икономическите мерки, които бяха предприети от ММС по отношение на спортните федерации и клубовете у нас за преодоляване на щетите от пандемията. ”След като много от състезанията бяха отложени имаше спестени пари, които позволихме на федерациите да инвестират в подготовка на състезателите. От тази гледна точка спортът беше обезпечен. Отделно увеличихме с 30% бюджета на спортните клубове, за да могат да поемат удара от пандемията, защото спортът беше един от най-тежко засегнатите сектори. За 45 дни бяха спрени тотално всички спортни активности. Рязко се редуцира и броят на хората, които се занимават активно със спорт през последните 8-9 месеца. Приходите на клубовете и федерациите спаднаха. Ето защо отпуснахме допълнително близо 2 млн. лв., които бяха разпределени към клубовете тази година”, отбеляза министър Кралев.