ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 3 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

България надви Грузия в решителна партия и за първи път в историята стана европейски отборен шампион по шахмат при жените, ликувайки с титлата в Будва (Черна гора).

Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева постигнаха най-големия успех в историята на националния тим за жени, след като завършиха с 16 мач-точки след седем победи, две равенства и нито една загуба и изпревариха с една точка втория Азербайджан.

Решителната битка с Грузия започна с реми на Нургюл Салимова на 18-ия ход срещу Нино Батциашвили. Те направиха трикатно повторение, което автоматично донесе равенство в партията.

WINBET – Ранно изплащане, Бонус Колонка и още много изненади в Спорт! (18+)

Малко след това Антоанета Стефанова победи Бела Хотенашвили с 31 хода. На четвърта дъска обаче Саломе Мелия изравни резултата за 1,5:1,5 с победа с белите фигури над Белослава Кръстева. Грузинката успя да изненада Кръстева във варианта на Сицилианска защита с четирите коня и въпреки опитите на българката за изравняване на играта, те не се оказаха успешни и Мелия спечели след 36 хода.

Така изходът на двубоя между България и Грузия трябваше да се реши между играещите на трета маса Гергана Пейчева и Лела Джавахишвили. Двете разиграха вариант Нимцович в Новоиндийска защита и още от дебюта позицията на дъската бе изравнена, но и много сложна. На 30-ия ход Джавахишвили успя да спечели пешка, което ѝ даде леко предимство. Шест хода по-късно Пейчева възстанови материалното равенство на дъската, но инициативата остана у играещата с черните фигури грузинка. Партията продължи да бъде много вълнуваща, а Пейчева изглеждаше загубила. Българката обаче показа изключителна непримиромост и в крайна сметка не само изравни играта, но и успя да се добере до победата след близо 6 часа игра, карайки Джавахашвили да се предаде на 83-тия ход.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!