Група от 16 състезателки на женския отбор по плуване в Университета на Пенсилвания (САЩ) поиска с писмо транс плувкинята Лия Томас да бъде изключена от шампионата на т. нар. „Бръшлянова лига“ (Ivy League) на най-престижните университети в Североизтока на основание, че транс състезателката има биологични предимства. Заплашени от ръководството на университета си, те не са вписали имената си в изпратената декларация, пише "Телеграф".

Олимпийската плувкиня Нанси Хогсхед пусна този петък в социалните си мрежи писмото, което изпрати предния ден от името на 16-те състезателки от университета в Пенсилвания, за да призове университетската лига да подкрепи „биологични жени“.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

"Напълно подкрепяме решението на Лия Томас да премине от мъж към жена. Въпреки това Лия има несправедливо биологично предимство в спорта", се казва в писмото на нейните съотборнички.

В този смисъл те аплодираха решението на федерацията по плуване на САЩ (USA Swimming), която във вторник обяви промяна в политиките си за ограничаване на нивото на тестостерон в кръвта, което трябва да имат спортистите, което може да засегне Томас.

Безпрецедентният ход на федерацията идва, след като Лия Томас счупи рекордите на Ivy League на 200 метра свободен стил за жени през ноември миналата година.

В писмото си Нанси Хогсхед посочва,  че Лия Томас, която премина от мъжки към женски пол през 2020 г., е скочила от 462-ро място в категорията при мъжете до номер едно в категорията на жените.

„Беше ни изключително тежко да бъдем победени от някого, който се състезава с предимството да притежава силата, височината и капацитета на белите дробове на мъжете“, казаха в писмото си състезателките. "Ако отговаряше на условията да се състезава срещу нас, тя сега би могла да счупи рекордите по плуване на Penn (Университета в Пенсилвания), Ivy и NCAA за жени; подвизи, които никога не би могла да извърши, ако беше спортист при мъжете".

Поради тази причина те поискаха от всемогъщата Национална университетска спортна асоциация (NCAA), органът, който ръководи университетските състезания в страната, да се съобрази с новите разпоредби на федерацията по плуване.

Международният олимпийски комитет (МОК) позволява на транс жени да се състезават в женски категории, ако нивата им на тестостерон, хормонът, който влияе върху увеличаването на мускулната маса, са под 10 наномола на литър кръв.

Новите правила за плуване в САЩ установяват максимум 5 наномола на литър кръв. Тези изисквания ще направят много трудно участието на Лия Томас на шампионата на NCAA идния месец.

Миналата седмица бившият президент на САЩ Доналд Тръмп на митинг пред хиляди привърженици в щата Тексас обеща, че ако отново влезе в Белия дом, ще забрани на транс мъже да се състезават с жените. „Ще забраним на мъжете да се занимават с женски спортове. Това е нелепо. Чували ли сте за човека, който е в отбора по плуване на училище, което познавам добре? Там рекордът се задържа 11 години, а той го подобри с 38 секунди … Или още по-добро – вдигането на тежести. Човекът излиза и с една ръка бие рекорд, който се държи от 20 години“, даде за пример Тръмп.