Бившият лекар на олимпийския национален отбор на Китай Сюе Инсян даде интервю за германската телевизия ARD където направи любопитни разкрития. Тя заяви, че всички медали на китайски спортисти, спечелени през 80-те и 90-те години на ХХ век са получени заради употреба на допинг.

„По това време всички китайски национали масово използваха допинг. Медалите са спечелени по този нечестен начин и трябва да бъдат върнати. Става дума за 10 000 човека. В Китай вярваха единствено на допинга. До официални международни състезания се допускаха само спортисти, употребяващи забранени стимуланти“, разкри лекарката.

„Всеки, който критикуваше и неодобряваше допинга, сега е в затвора. Ако откажеш да се допингираш, моментално те изключват от отбора. Преди олимпийските игри в Пекин през 2008 година ме предупредиха да не говоря за допинг, но не можех да мълча. Постоянно идваха хора от разни служби и ме притискаха. Синовете ми загубиха работата си“, допълни Сюе Инсян.

Лекарката направи и страшното признание, че допинг е даван на всички спортисти над 11-годишна възраст. Това означава, че става дума за над 10 000 спортисти от всички видове спорт. В момента 79-годишната Инсян живее в Германия, където преди две години поиска политическо убежище.