“Нека да не се лъжем, никой в МОК не се трогва от протести като този на Вальо Йорданов”. Това заяви президентът на европейската федерация по борба Цено Ценов, цитиран от вестник “Тема спорт”. Според него жестът на олимпийския шампион от Атланта 1996 година да върне златния си медал няма да доведе до промяна на решението на Изпълнителното бюро. Припомняме, че борбата трябва да защити позиции на 29 май на Изпълком в Санкт Петербург в битка с още няколко спорта. През септември ще стане ясно дали най-българският спорт ще бъде върнат в олимпийското семейство за Игрите през 2020 година, тъй като засега е извън списъка със спортове.

“Връщането на медала от страна на Вальо наистина предизвика сериозен шум и отражение в целия свят. Хората не пращат току-така отличията си на МОК, обикновено това става след допинг скандал или пренареждане на класиране. Но няма как да се помогне в случая. Няма полза от закани или подобен натиск срещу тях. Те са такава организация, че дори да предизвикат световна война със свое решение, няма да трепнат или да се трогнат. При тях се действа с аргументи и с диалог, иначе нищо не може да се получи. Най-много да стане по-зле”, допълни Цено Ценов.

“Сигурен съм, че ще има пазарлък и тепърва ще се дискутират доста неща. Промените вече започнаха, но не опира само до това. Борбата е спорт със своето самочувствие. Ние не трябва да мислим за връщането ни за Олимпиадата след седем години. Не, ние трябва да сме постоянен спорт, а не за всяка Олимпиада да има дискусия дали трябва да участваме, или не. Под достойнството ни е да чакаме един вид милостиня. Но е ясно, че заради някакви си протести, няма да ни върнат”, завърши шефът на европейската борба./БЛИЦ