Световен майстор на източното бойно изкуство ушу от Виетнам ще обучава в продължение на 5 месеца младите бургаски таланти, стана ясно днес (4 август) на пресконференция проведена в Община Бургас. На срещата присъстваха заместник – кметът по здравеопазване и спорт д-р Лорис Мануелян, г-н Хоанг Винх Куок, директор „Международно сътрудничество” в Министерството на спорта на Виетнам, генерален секретар на Виетнамската федерация по ушу и член на Азиатската ушу федерация, г-н Кием Дуи Дуонг, национален треньор на Виетнам и международен съдия по ушу и Стефан Колев – председател на спортен клуб „Бей Син” – Бургас. Визитата на гостите е по покана на посланика на България във Виетнам Георги Василев, Община Бургас и Управителния съвет на Българската федерация по ушу.
Гостите разказаха, че ушу, който във Виетнам започва да се тренира от всяко дете на възраст 5–6 години, е оригиналното название на спорта, който е по-известен със своето китайско име кунг-фу. Те разкриха пред заместник – кмета на Бургас, че това бойно изкуство има изключително здравословен ефект върху състоянието на духа и цялостното развитие на човешкия организъм. По време на разговора стана ясно, че в ушу се използват оръжията сабя, меч, тояга и копие, а новите тенденции, свързани с безопасността, при този спорт са свързани с въвеждане на нов вид настилка, предпазваща състезателите от получаване на травми.
По време на посещението си в Бургас г-н Кием, който е подготвил 8 спортисти за Олимпиадата в Пекин, ще провежда тренировки със състезатели, треньори и съдии от цялата страна. Целта на тренировките ще бъде подбор и обучение на млади таланти, формиране на нов национален отбор, въвеждане на новите световни тенденции в ушу и подготовка на българските международни съдии за бъдещите състезания.
Респектиращата визитна картичка на г-н Кием показва, че целите, които си е поставил са напълно постижими. Многогодишен шампион на Виетнам, златен медалист от игрите на Югоизточна Азия 1995 г. и бронзов медалист от световното в Италия 1997 г., майсторът по ушу е направил много свои ученици шампиони на Азия и Океания. В края на срещата заместник – кметът д-р Мануелян подари на своите гости шапки с логото на Общината и снимки на стария Бургас, а те от своя страна му поднесоха тениска с емблемата на ушу./Марина Шиварова, БЛИЦ