Носителят на световната купа в сноуборда за 2016 година Радослав Янков и бившият футболен национал Христо Янев, който като треньор изведе ЦСКА до Купата на България през 2016 г., ще стартират в лекоатлетически маратон. Двамата ще бъдат съотборници в "София Екиден маратон". 

Надпреварата ще се проведе за шести път на 6 септември от 9:00 часа пред Националния стадион „Васил Левски“. Събитието е в чест на националния празник – Съединението на Княжество България и Източна Румелия, за което символизира и щафетното бягане.

Янков и Янев ще бъдат част от SLS Team, където ще бяга и Милица Мирчева, която е сред най-силните атлетки на маратон в Европа. 

Трасето на „София Екиден маратон“ ще премине през част от централните улици и булеварди на столицата. В бягането ще стартират всички елитни български бегачи начело с Митко Ценов, Шабан Мустафа и Християн Стоянов – световен шампион за хора в неравностойно положение. Стоянов е триумфирал във всичките си три участия в щафетното състезание на България.

Състезанието е единствено по рода в България. Атлетите са обединени в отбори от по шестима души, които ще изминат класическата дистанция от 42.195 км. Бегачите ще бъдат разпределени на шест поста (5 км+10 км+5 км+10 км+5 км+7.195 км = 42.195 км). 

Тази година състезание отново е под патронажа на посолството на Япония. Именно от Азия идва името „Екиден“, което е комбинация от думите „пункт“ и „предаване“. За първи път щафетен маратон се провежда в Япония.

В състезанието вече са записани над 60 отбора, а регистрацията продължава. Всеки може да премери сили или да бъде в един отбор с част от най-силните спортисти на България. Отборите могат да бъдат изцяло мъжки, женски или смесени.