ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Русия получи нова порция сериозна подкрепа и то от човек, който само преди дни беше обвинен, че защитава антируски интереси. Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах направи яростна критика на европейските правителства, които критикуват ръководената от него организация за даването на възможност за връщане на руски и беларуски спортисти на международни състезания.

„Необясним е рева на някои правителства, които не искат да уважат позицията на мнозинството в олимпийското движение. Не желаят да позволят МОК да изпълнява своята автономна роля в спорта. Това правят тези правителства, които бълват речи и резолюции, разделящи световната общественост“, заяви Бах.

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

„Всички техни декларации са признак за двоен стандарт. Виждаме твърда съпротива срещу допускането до международни състезания на спортисти от Беларус и Русия. Не казват нищо обаче за страните, които явно участват или косвено подпомагат над 70 други военни конфликти, които в момента са актуални на планетата. Същите тези държави, които надигат вой срещу позицията на МОК, не искат да се съобразят с наличните два доклада на специалисти от Съвета за правата на човека към ООН“, допълни президентът на Международния олимпийски комитет.

Както е известно, в началото на седмицата МОК позволи на руски и беларуски спортисти да участват на международни състезания, но при определени ограничения. От централата обявиха, че това е препоръка и крайното решение зависи от различните международни организации в съответните спортове.

За възможността за допускане на състезатели от Беларус и Русия стана ясно преди около два месеца. Оттогава група от 35 държави излезе с обща декларация, противопоставяща се на плановете на МОК. Украинският президент Володимир Зеленски дори поиска да бъде организиран бойкот на олимпийските игри в Париж през 2024 г.