Една от водещите световни компании в производството на спортни уреди и екипировка ще подпомага българските щанги. Това стана ясно, след като вицепрезидентът на фирмата „Елейко“ Андреас Андрен посети страната ни и разговоря с президента на Българската федерация по вдигане на тежести Ариф Маджид.

Двамата са договорили пълно екипиране на нашите национали с опция и за младежките отбори, плюс колани, наколенки и други специализирани пособия и аксесоари. От „Елейко“ вече взеха мерките на най-добрите български състезатели по време на лагера им на Белмекен.

Наред с това шведите осигуряват цялостното оборудване за предстоящото през април в София европейско първенство за мъже и жени. Щангите и останалите съоръжения след това ще бъдат предоставени на клубовете за тренировки и състезания на българските тежкоатлети.

Нещо повече – фирмата кани на свои разноски българския национален отбор на едноседмичен подготвителен лагер в Халмщад (Швеция). Офертата е нашите да тренират в елитен специализиран комплекс заедно с най-добрите местни и руски щангисти. Най-вероятно българите ще се възползват от предложението през януари.

„Елейко“ е най-популярната и авторитетна фирма в световните щанги. Създадена от шведско семейство преди около 60 години в Халмщад, тя и до днес е лидер в производството на уреди и пособия за тежката атлетика, а в последните години разшири портфолиото си с екипировка за всекидневен спорт и активен живот. Нейни уреди и съоръжения се ползват от организаторите на олимпийски игри, на световни и европейски първенства.

Припомняме, че преди месец България спечели домакинството на европейското първенство за мъже и жени през 2022 г., но шампионатът от 11 до 19 април в София е под огромен въпрос, тъй като процедурни хватки на клубове фантоми бавят регистрацията на новата управа вече близо половин година.

„Ако до две седмици нямаме развитие по регистрацията, за жалост ще се наложи да откажем европейското, което ще е огромна щета за престижа ни в световните щанги,“ заяви новият президент Ариф Маджид на пресконференция преди няколко дни.