Светът научи поредната новина за смъртта на знаменит спортист. Двукратният олимпийски медалист и истински герой Рафър Джонсън е починал на 86-годишна възраст в дома си в Шърман Оукс (щат Калифорния).

Джонсън става олимпийски шампион в десетобоя на олимпийските игри в Рим през 1960 г. Четири години по-рано пък взима сребро в многобоя от Олимпиадата в Мелбърн.

На 5 юни 1968 г. Рафър Джонсън става прочут с изключително смела проява. Той успява да обезоръжи Сирхан Сирхан, който току-що е прострелял кандидата за президент на САЩ Робърт Кенеди в хотел „Амбасадор“ в Лос Анджелис. Олимпийският шампион взима оръжието на стрелеца и го прибира в джоба си, предотвратявайки последващи други насилия. Часове по-късно Боби Кенеди умира от раните си.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

След края на състезателната си кариера Джонсън става актьор. Снима се в редица филми. Сред по-известните му участия са филмите „Дивакът“ с участието на Елвис Пресли, „Пиратите от Тортуга“, както и „Упълномощен да убива“ от поредицата за Джеймс Бонд.

През 1968 г. Рафър Джонсън е ключова фигура в създаването на Спешъл Олимпикс – олимпийските игри за хора с умствени отклонения. След това дълги години е част от тяхното управление. Работи и към „Корпуса на мира“.