Спортните училища в България трябва да преминат на управление в Министерството на физическото възпитание, каза пред журналисти във Велико Търново спортният министър Свилен Нейков. Според Нейков без наличието на спортни училища и децата в страната да тренират по два пъти на ден, няма как да търсим елитен спорт. Необходими са профилирани училища и спортни интернати, където децата да се насочват от ранна възраст.

Министър Нейков подчерта, че не е редно в училище да има по два часа спорт на седмица. Една от основните предпоставки за елитен спорт, според него, са спортните училища, в които децата да се занимават активно със спорт. Преди два дни комисия към Министерството на физическото възпитание и спорта е била на работна среща и е бил повдигнат въпросът за профилирани учебни заведения за физическо възпитание.

Решено е в страната да бъдат сформирани 9 спортни училища – седем извън столицата и две в нея. По думите на Свилен Нейков, мнението на Министерството на физическото възпитание и спорта е всички такива училища да станата под негово ръководство.

Министър Нейков е в Арбанаси, където 21 расови коня бяха представени по случай Тодоровден. Освен расовите жребци на своеобразния парад на конете бяха показани и двуколки и триколки в конски впряг./БЛИЦ