По много любопитен начин стартира Интерконтиненталното издание на турнира на Международната федерация по хандбал IHF “Чалъндж Трофи” в Габрово.

 Състезателите от Таити изпълниха нетрадиционен танц секунди преди началото на срещата с Колумбия, с която се откри шампионатът. Известният танц Хака, който е емблематичен за националния отбор на Нова Зеландия по ръгби, ни демонстрираха хандбалистите от най-големия остров на Френска Полинезия.

 Изпълнението продължи около една минута, като публиката в зала “Орловец” стана на крака, за да аплодира майсторството на таитяните, които идват у нас като победители в зона Океания и са част от Международната федерация по хандбал.

 За съжаление на тима на Хаити танцът не помогна да спечелят срещу Колумбия и загубиха с 26:34.

 Победителите от пет континента за 2014 година в “Чалъндж Трофи” при мъжете и жените по хандбал ще се борят за авторитетните трофеи от днес до 25 октомври в Междуконтиненталния шампионат. Участие взимат състезатели, родени след 1995 година.

 България ще участва с женския национален отбор до 20 години, който през миналата година триумфира с първото място в европейското издание, което се проведе в Лариса, Гърция.

 В мъжкия турнир освен тимовете на Таити и Колумбия, са още Узбекистан, Фарьорски острови и Кабо Верде.

 При жените, водени от треньорския тандем Христо Коев и Веселина Златева, България е в група с Нова Зеландия, Гваделупа, Узбекистан и Сенегал. Шампиони стават победителите от двете схеми, като България вече е триумфирала с престижния трофей през 2013 г. в Мексико и сега ще защитава титлата си. Голямата отсъстваща е звездата на българския женски хандбал в момента – Елизабет Оморегие. За съжаление, тя не беше пусната от клуба си „Крим“, който има мач от груповата фаза на Шампионската лига при жените.

 13 от момичетата са от вътрешното първенство. Единствената „чужденка“ в състава е съотборничката на Елизабет в „Крим“ - Глория Павлова. Представителките на шампиона ХК “Бъки“ са Лора Сарандева, Кристияна Блажева, Боговеста Йосифова, Милена Великова, Анна Инджова, Ива Георгиева и Габриела Георгиева. В състава е и бившата вратарка на „Бъки“ Виктория Маринова, която вече е в състава на „Ники спорт“ (Сливница). Другият страж, на който ще разчита отбора, е Ивона Петкова от ХК “Панагюрище“. От „Свиленград-ПУ“ са повикани Райна Георгиева и Ралица Димитрова, от „Етър 64“ – пивотът Мария Спиридонова, а от „Ники спорт“ гардът Гергана Грозданова.