Тактическа грешка лиши младият колоездач на пловдивския клуб Цар Симеон 1898 Цветелин Кюркчиев от сигурно място в тройката по време на пробега "Национален трофей на Панаирните градове" в Сърбия.

Така 17-годишният пловдивчанин се размина с място на почетната стълбичка и завърши шести, като в последните километри изпусна водачеството. Велосъстезанието се проведе в Нови Сад и бе един от най-големите международни турнири в Европа за юноши старша възраст. Тази година то бе кръг от световната купа при юношите. Надпреварата е от високата категория 1.1 и e една от най-престижните не само на Балканите, но и в цяла Европа.

На старта по 125-километровото трасе Кюркчиев тръгна много силно. На 39-тия километър след старта Цецо се откъсна от основната група още 12 колоездачи. В последствие трима от тях отпаднаха и първата група се оформи на 10 състезателя, които до финала караха в тандем.

Десетката постепенно натрупа аванс от близо 6 минути пред основната група, като в повечето километри до финала водеше Кюркчиев. Младият пловдивчанин постоянно се хвърляше в атаки, често водеше лидерите и точно, когато трябваше по-сериозно да натисне педалите и да ги откъсне получи криза и не можа да удържи високото темпо, което сам наложи. Така Цветелин не успя да атакува със силен финален спринт и допусна наивно да бъде изпреварен от конкурентите си за тройката, завършвайки шести. Другият пловдивски бегач - Димитър Бадалски, завърши 11-ти.

"Цецо спокойно можеше да бъде минимум трети, а дори и при по-добра тактическа дисциплина от негова страна и да спечели трофея. Той постъпи малко самоуверено, хазартно, но какво да се прави. И това го има в нашия спорт и често една лична преценка в решителен момент може да ти отнеме заслужен успех", коментира главният треньор на Цар Симеон 1898 Петър Павлов.

"Национален трофей на Панаирните градове" събра много от най-добрите юношески колоездачи от почти всички водещи велоцентрове в Европа. В него се пуснаха тимове от девет държави. С най-добрите си юношески отбори се включиха Словения, Хърватска, Австрия, Унгария и Италия. /БЛИЦ