Световната и европейска шампионка по борба - Тайбе Юсеин, се нареди на осмо място в класацията "Спортист на Балканите" за 2018 г. Допитването се провежда между информационните агенции на България, Сърбия, Румъния, Турция, Гърция, Македония, Черна гора, Хърватия, Албания и Босна и Херцеговина.

Юсеин, която грабна приза "Спортист на годината" у нас, спечели европейско злато през май и се качи на най-високата стълбичка на световното първенство през октомври. Нещо повече! Тя завърши годината без поражение!

Победител в класацията, която се провежда за 46-а поредна година, стана капитанът на националния отбор по футбол на Хърватия - Лука Модрич. С негова подкрепа "ватрените" достигнаха сензационно до финал на световното първенство в Русия, където загубиха от Франция. С клубния си тим Реал Мадрид пък хърватинът спечели Шампионската лига и титлата от Световното клубно първенство.

Модрич изпревари световния номер 1 в мъжкия тенис Новак Джокович. Сръбският любимец успя да се възстанови след тежки контузии, да се върне на върха и да триумфира на "Уимбълдън" и на Откритото първенство на САЩ.

Челната тройка се допълва от световната номер 1 в женския тенис - румънката Симона Халеп, която спечели "Ролан Гарос".

Любопитно е, че Модрич е едва вторият футболист, печелил престижната класация. Преди него тази чест имаше само Христо Стоичков през 1994 г.

Ето и пълния списък на най-добрите 10 спортисти от Балканския полуостров:

1. Лука Модрич (Хърватия, футбол) - 75 точки
2. Новак Джокович (Сърбия, тенис) - 73
3. Симона Халеп (Румъния, тенис) - 65 
4. Елефтериос Петруниас (Гърция, спортна гимнастика) - 46
5. Марин Чилич (Хърватия, тенис) - 36
6. Сандра Перкович (Хърватия, лека атлетика) - 33
7. Тияна Бошкович (Сърбия, волейбол) - 25
8. ТАЙБЕ ЮСЕИН (БЪЛГАРИЯ, БОРБА) - 20
9. Рамил Гулиев (Турция, лека атлетика) - 18
10. Катерина Стефаниди (Гърция, лека атлетика) - 15