Българският ансамбъл спечели безапелационно златото в многобоя от Световната купа по художествена гимнастика в София. Грациите на Весела Димитрова - Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, получиха оценка от 40,200 точки за смесеното съчетание с три обръча и два чифта бухалки.

Ансамбълът ни вчера поставиха рекорд с изпълнението си с пет топки. За него грациите ни бяха оценени с 44,150 точки. Това е най-високата оценка, присъждана някога в света на художествената гимнастика. Така със сбор от 84,350 точки българките не оставиха никакви съмнения за превъзходството си и заслужено ликуват със златото в зала "Арена Армеец".

Възпитаничките на Весела Димитрова показаха за първи път новото си съчетание с три обръча и два чифта бухалки на фона на музика от "Спартак" от Арам Хачатурян. За премиерата на композицията бяха подготвени и красиви нови трика.

Winbet - победата е емоция! (18+)

На второ място е ансамбълът на Азербайджан със сбор от 70,950, а трети е Япония (70,650 точки).

Така България спечели златото в многобоя със сбор от 84,350 точки и се класира за двата финала на отделните уреди утре с първи по сила оценки.

По-рано днес Боряна Калейн заслужи сребро в индивидуалния многобой, а Катрин Тасева се нареди на пета позиция. Така на финалите на отделните уреди в неделя ще видим солидно българско присъствие. 

Калейн ще се бори за медалите във финалите и на четирите уреда, а Тасева в тези на топка и бухалки. Ансамбълът ни ще гони нови два златни медали във финалите на пет топки и три обръча с два чифта бухалки.

Финалите в "Арена Армеец" в неделя започват в 12:30 часа.

Снимки ПАВЕЛ ДАНЕВ: