Електронните спортове продължават да печелят вниманието на аудиторията, но и привличат вниманието на критиците. След като миналата година станахме свидетели на по-интересна тенденция - статистиката показва, че интересът към тази дисциплина се е повишил многократно. Какво ни подсказва това? На първо място можем да бъдем сигурни, че всеки почитател на електронни игри обича не само да ги играе, но и да наблюдава техниките на професионалистите.

В случай, че не сте запознати, това предложение отдавна се е превърнало в спортна платформа, където професионални геймъри премерват сили, най-често в отбори. Количеството турнири и събития за тази година е почти запълнено, наградите са обявени и най-вероятно освен големи събития като Евро 2021 и Олимпийските игри в Токио, най-вероятно ще станем свидетели и на доста спортни обрати в тази посока.

Критиците все още са скептични по тази линия, но ако покажем фактите, нито една критика няма да издържи. Професионалните електронни атлети, които се състезават на платформи като Dota 2, League of Legends, Fifa и добрия стар Counter-Strike:GO, са успели да инкасират много сериозни печалби и практически са превърнали хобито си в добър начин за изкарване на прехната си. Да не говорим, че големите играчи, освен печалбите от турнири, могат да се похвалят и с наличието на рекламни договори, инфлуенсърство и още много други.

В тази индустрия можем да забележим, че дори букмейкърите признаха това забавление за спорт и вече предоставят възможност за поставяне на залози. Ако разгледаме по-подробно мнението на Efbet, ще забележим и наличието на електронни спортове, както и възможността за безплатен стрийм на събитие. Освен това спокойно можем да се възползваме и от спортната програма, която много точно следи всяко по-сериозно събитие. Ето някои любопитни факти, които ще ни накарат да се замислим за реалността на тази дисциплина. Няма по-добър вариант от добрата стара статистика, както и заплащането.

Според скорошни изследвания, месечната заплата на един електронен атлет за Китай е 12.3 пъти по-висока, спрямо средната заплата. Имайки предвид високата популация и високата бедност - все пак Китай може да е технологична люлка на света, но има своите проблеми - това не би трябвало да ни впечатлява толкова. Затова нека се обърнем към една по-развита страна като Великобритания.

Спрямо стандарта там, един професионален геймър взима около 2.2 пъти повече пари от един сравнително добре платен служител. Любопитно е, че България също присъства в тази класация и можем да забележим, че родните играчи се радват на печалби, които са около 5.3 пъти по-високи, спрямо средната обявена в страната. С други думи, особено примамливо е за всеки почитател на електронни игри, да превърне своето хоби в добър начин за изкарване на приходи.

Освен това не трябва да забравяме, че повечето играчи отдавна са развили своите онлайн канали и се радват на допълнителна публика и още приходи. Впрочем България се намира на 6 място по приходи от електронни спортове. Един от най-добрите играчи в страната, известен в света на електронните игри като MinD_ContRoL или Иван Иванов, може да се нареди като особен победител, защото играта Dota 2 е помогнала за инкасирането на сумата от 4 582 616 долара. Практически, той е и един от много добре платените играчи. Cerq или Цветелин Николов, може да се похвали с печалба от 380 256 долара.

Можем спокойно да се запознаем и с други родни величия на тази сцена, но нека не забравяме, че България дори не се намира в класацията за най-много професионални играчи. Освен това никой не може да победи Беларус, където на милион души се падат по 1011 геймъра. Като сравнително по-малка територия, Малта пък се радва на 565 играча на милион, следвана от Исландия с 315, Финландия с 279, Дания с 274, Швеция с 258.2 и други. Според изследването, можем да видим, че инвестицията за закупуване на необходимата техника - най-често конзола или геймърски компютър, дори не се нареждаме в класацията.

Следователно можем да забележим, че към настоящия момент България разполага с всичко необходимо, включително бърз интернет и достъпна техника. Има само един основен проблем, конкуренцията е особено жестока, впрочем нито един друг спорт не може да покаже толкова сериозни битки, колкото можем да видим в електронните дисциплини.