Българският гросмайстор Веселин Топалов загуби спора за световната титла с Вишванатан Ананд. Индиецът спечели с 6,5:5,5 точки, след като днес взе последната решаваща 12-а партия. Веско се отказа на 56-ия ход. Ето как коментира Топалов отказа си за реми, предложено му от Ананд.

“Отказах да играя за реми, защото през 2006 година отново загубих на датата 13-и и предпочетох да рискувам, но се оказа, че не бях в правилната позиция. Поздравявам Вишванатан Ананд. Това е всичко, което мога да кажа на този етап”, заяви Топалов. Той загуби световната титла на 13 октомври 2006-а от Крамник, а ако бе се съгласил на реми с Ананд, тайбрекът щеше да е на 13 май (четвъртък).

“Беше тежък мач и имах няколко възможности особено с белите фигури. От пет партии, които играх с белите фигури, спечелих само 2, а можех още една. Стигна се до тази последна партия, но по принцип мачът беше много сложен и подготовката не се променя в зависимост от това къде играеш. Ако бях играл на друго място, щях да се представя по същия начин. Подготовката ми в момента е на много високо ниво, но все още не е ясно на кой етап ще се включа в борбата за световната титла през следващия цикъл”, завърши Топалов./БЛИЦ