Водачът в световната ранглиста по шахмат Веселин Топалов ще започне с белите фигури срещу руснака Дмитрий Яковенко на старта на супертурнира „Pearl Spring” в китайския град Нянжин. Това отреди жребият на вчерашното откриване на състезанието, което е част от веригата „Големия Шлем”. Българският гросмайстор изтегли номер 2.

Наградният фонд на „Pearl Spring” е 250 000 евро, а победителят в турнира получава правото да участва във финалния турнир на шахматната верига в Билбао (Испания).

В надпреварата в Китай ще участват шестима гросмайстори, които ще изиграят по два мача помежду си с разменени цветове. Топалов ще защитава титлата си от миналата година срещу Магнус Карлсен (Норвегия), Теймур Раджабов (Азербайджан), Дмитрий Яковенко (Русия), Юе Ван (Китай) и Петер Леко (Унгария).
За турнира важи правилото, според което шахматистите нямат право да се споразумяват на реми без преценката на главния съдия.

Останалите двойки в първия кръг са:
Магнус Карлсен – Петер Леко
Юе Ванг - Теймур Раджабов

Любителите на шахмата ще могат да проследят директно партиите на адрес www.chess-pearlspring.com в Интернет. Началният час е 10.00 българско време./БЛИЦ